Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948774    








Honlapkeszites

Gázüzemû autóbuszokat helyeztek forgalomba Zalaegerszegen

Három gázüzemû autóbuszt helyeztek forgalomba szerdán Zalaegerszegen, a helyi járatként közlekedõ jármûvek üzemanyagát a Zalavíz Zrt. zalaegerszegi szennyvíztisztító telepén, szennyvíziszapból elõállított biometán biztosítja.


Gyutai Csaba polgármester (Fidesz-KDNP) emlékeztetett arra, hogy az elsõ ökobuszt tavaly júniusban adták át a zalai megyeszékhelyen. A tapasztalatok pozitívak, a számítások szerint a biogázzal üzemeltetett buszok évente 22 tonnával kevesebb széndioxidot bocsátanak ki, mint a hagyományos jármûvek.
Hozzátette, hogy mûködtetésük is olcsóbb, mint a gázolaj üzemû jármûveké, ezért a város érdeke, hogy CNG-típusú autóbuszok közlekedjenek a megyeszékhelyen. A jelenlegi szabályok szerint a helyi tömegközlekedés nem tud nyereségesen mûködni, a veszteséget pedig a városnak kell megtérítenie a közlekedést biztosító Zala Volán felé.
Hozzátette; a közelmúltban sikerült növelni a szennyvíztelepen a biogáz elõállítás kapacitását, így a tervek szerint a jövõben újabb ökbuszokat helyezhetnek üzembe.
Az új buszok beszerzése összesen 45 millió forintba kerül, azokat az ökováros program keretében a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város, Zalavíz Zrt. és a Zala Volán Zrt. által jegyzett konzorciumi megállapodás keretében helyezték üzembe a zalai megyeszékhelyen.

MTI - Kanizsa



2013-12-19 08:35:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül