Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892209    








Honlapkeszites

NAV: folytatódik a pénztárgépek ellenõrzése

A gazdálkodók döntõ többsége megrendelte az online adatkapcsolatra képes pénztárgépet - derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több tízezer adózót érintõ ellenõrzése, illetve adategyeztetése után. A NAV közleménye szerint a revizorok elenyészõ számú mulasztási bírságot szabtak ki, sok esetben csak tájékoztatásra volt szükség, az üzembe helyezett új típusú pénztárgépek száma pedig már meghaladta a tízezret.


A NAV továbbra is kiemelten ellenõrzi az online kasszákra való átállást, és indokolt esetben a súlyos mulasztást elkövetõ gazdálkodó üzletét bezárja.
Az adóhivatal november utolsó napjai óta több ezer helyszíni ellenõrzést végzett, miután a megrendelt üzembe helyezési kódok és a forgalmazók adatainak összevetésébõl kiszûrhetõk voltak azok, akik a kód kiváltása után nem rendeltek online kasszát. Az esetek feltárásába a NAV pénzügyõrei is bekapcsolódtak.
Az ellenõrzések tapasztalatai szerint a közzétett információk, a korábban küldött értesítések és a megszokottnál jóval gyakoribb ügyfélszolgálati tájékoztatás után sokan pótolták a megfelelõ pénztárgépre vonatkozó megrendelést. Az adatok egyeztetése után az is kiderült, hogy sok vállalkozó több kódot igényelt, mint ahány pénztárgépet valójában megrendelt.
A NAV közleménye szerint jellemzõen a vállalkozás vagy az adott tevékenység szüneteltetése, illetve befejezése volt a magyarázat azokban az esetekben, amikor a mai napig nem született pénztárgép-megrendelés. E gazdálkodókat januárban ismét ellenõrzik.
A szezonálisan mûködõ cégek egy része a nyitásra idõzítette a pénztárgép, vagy az adóügyi ellenõrzési egység (AEE) megrendelését, illetve üzembe helyezését. Így az átállást megkönnyítõ támogatástól ugyan elesnek, de mivel tavaszig nem nyitnak ki, nem követnek el szabálytalanságot.
Az elektronikus naplóval rendelkezõ pénztárgépet használók közül a megrendelt új gépek legyártása, az egyedi szoftverfejlesztések, az adóügyi ellenõrzõ egységeket érintõ beszerzési nehézségek miatt várhatóan több társaság csak a jövõ év elsõ hónapjaiban tudja üzembe helyezni a megfelelõ gépeket.
A NAV ezekben az esetekben valamennyi körülmény értékelése alapján dönt a szankció alkalmazásáról, mértékérõl, illetve - ha az adóalany minden tõle elvárhatót megtett kötelezettsége határidõben történõ teljesítése érdekében - annak mellõzésérõl.
Az ellenõrzések tapasztalatai szerint azok az adózók, akik online adatkapcsolatra képes pénztárgép használata mellett végezhetõ tevékenységüket a jövõben is folytatják, az átállással kapcsolatos jogszabályi kötelezettségüknek - néhány kivétellel - eleget tettek, a NAV adóellenõrei és pénzügyõrei a legritkább esetekben találkoztak szándékos és súlyos mulasztással, éppen ezért csak elvétve kellett bírságot kiszabniuk - közölte az adóhatóság.

 

MTI - Kanizsa

 



2013-12-24 04:46:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül