Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891598    








Honlapkeszites

Pintér István: a fogyasztóvédelmi hatóság jól teljesített az idén

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) teljesíteni tudta valamennyi ágazatban a szükséges ellenõrzéseket az idén, és nagy elismerésnek tartja, hogy az Európai Unió élenjárónak minõsíti piacfelügyeleti tevékenységét a veszélyes termékek jelzése területén - mondta Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) fõigazgatója az MTI-nek adott évértékelõ interjúban. A fõigazgató a jövõ év egyik legfontosabb feladatának a 2014 és 2018 kötött érvényes új fogyasztóvédelmi stratégia megalkotását tartja.


Pintér István emlékeztetett: 2012-ben a magyar hatóság munkáját a piacfelügyeleti tevékenység tekintetében az Európai Unió tagállamai között az elsõ helyre sorolták, és az NFH abban reménykedik, hogy elõkelõ helyezését sikerül megõriznie.
A fõigazgató szerint bizakodásra ad okot, hogy a kereskedelemben végzett ellenõrzések eredményei jelentkeznek, hiszen a kifogásolási arány számos területen jelentõs mértékben javult. Példaként említette, hogy a dohánybolt-ellenõrzések tapasztalatai szerint az idén bevezetett új értékesítési rendszerben a tizennyolc év alattiak kiszolgálása a korábbi 50 százalék feletti arányról 14 százalék alá csökkent.
Úgy vélte, az új, alternatív ösztönzõ eszközök eredményessége egyértelmûen igazolódott, a pozitív megkülönböztetésben részesülõ cégek száma folyamatosan növekszik. A pozitív listán immár több mint 2100 cég neve szerepel, és a listára kerültek közül csupán 23-tól kellett visszavonni az igazolást, ami a fõigazgató szerint azt jelzi, hogy a vállalkozások nem élnek vissza a bizalommal, és felelõsségként élik meg a hatósági elismerést.
A fõigazgató hatékony eszköznek tartja a Fogyasztóbarát Tanúsítási Rendszert is, amelynek csak az igazán kiváló cégek tudnak megfelelni. A pályázók száma folyamatosan növekszik - jelezte. Az idén megjelent a határon átnyúló tevékenységet folytató vállalkozások számára kiírt "Consumer Friendly Trader" pályázat is, a jövõben pedig bõvítik a pályázat benyújtására jogosultak körét.
Kitért arra, hogy az év során megvalósított rezsicsökkentési lépések új feladatokat hoztak az NFH számára, az energiaszolgáltató szektor ellenõrzését már az év elején kiemelt területként határozták meg. A szükséges és indokolt ellenõrzéseket sikerült lefolytatni, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy bár a díjcsökkentés szinte mindenhol megvalósult, a tájékoztatási kötelezettség teljesítésével még akadtak gondok - mondta.
A fõigazgató az idei év fontos jogalkotói lépésének tartja, hogy a jogkövetkezmények rendszerébe szervesen beépült a kötbér kiszabásának lehetõsége. Így amikor a hatóság számon kéri a kötelezettségek teljesítését, a szolgáltatónak a fogyasztóval szemben keletkezik fizetési kötelezettsége, és nem a bírságbevétel növekszik - tette hozzá.
Pintér István a jövõ év az egyik legfontosabb feladatának az új, 2014 és 2018 kötött érvényes új fogyasztóvédelmi stratégia megalkotását tartja, amelyet a 2014-ben lejáró IV. számú középtávú fogyasztóvédelmi politika eredményeinek értékelését követõen kell elkészíteni. Fontosnak nevezte, hogy a feladatok végrehajtásához az NFH elegendõ és megfelelõ eszközzel rendelkezzen a jövõben is.
A fõigazgató elmondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium által jóváhagyott ellenõrzési és vizsgálati program szerint 2014-ben kiemelt feladat a rezsicsökkentések végrehajtására és a kapcsolódó tájékoztatási kötelezettségekre vonatkozó ellenõrzés. Le kell folytatni a piacfelügyeleti ellenõrzéseket is, legyen szó villamossági termékekrõl vagy gyermekjátékokról, és kiemelt terület marad az árubemutatóval egybekötött termékértékesítési tevékenység, valamint a 18. életévet be nem töltött személyek védelmét szolgáló jogszabályoknak való megfelelés fokozott ellenõrzése - ismertette Pintér István.

 

MTI - Kanizsa



2013-12-27 08:21:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül