Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892867    








Honlapkeszites

A kormánypárt az idén és jövõre is a nyugdíjasok mellett áll

A kormány a nyugdíjasok mellett áll 2014-ben is, mint ahogy a kormányváltás óta mindig, így a nyugdíjak jövõre is megõrzik értéküket - jelentette ki Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivõje.


A szóvivõ elmondta, hogy január 1-jétõl inflációkövetõ, 2,4 százalékos nyugdíjemelés lép életbe, ez az öregségi nyugdíjakra és a nyugdíjszerû ellátásokra egyaránt vonatkozik, így 2,8 millió embert érint.
Az öregségi nyugdíjak átlagosan havi 2520 forinttal emelkednek, és 2,4 százalékkal nõnek a rokkantsági és rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadék is. A korhatár elõtti nyugdíjban részesülõk ellátása átlagosan havi 3360 forinttal nõ. Ugyancsak január 1-jétõl több mint nettó ötezer forinttal közel nettó 40 ezer forintra emelkedik az emelt összegû ápolási díj, és bevezetik a kiemelt ápolási díjat, amelynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz. Az ápolási díjak emelése közel 18 ezer családot érint, és erre 1,7 milliárd forintot különített el a kormány - fejtette ki Zsigó Róbert.
A szóvivõ felidézte, hogy az elõzõ kormány idején, 2002 és 2008 között évrõl évre egyre kisebb mértékû nyugdíj korrekciók voltak, 2007-ben már egyenesen csökkent a nyugdíjak reálértéke, 2009-ben pedig erõteljes értékvesztés következett be.
Hozzátette, hogy a jelenlegi kabinet a kormányváltás évében átalakította a nyugdíjrendszert, és azóta minden évben nyugdíjemelést hajtott végre. Idén ennek mértéke átlagosan 5,2 százalék volt. Az öregségi nyugdíjak átlagos összege 2013-ban 112 781 forint volt, ami 8 százalékkal magasabb az elõzõ évinél. Az inflációt meghaladó mértékû nyugdíjemelés következtében az idén már nemcsak az összege, hanem az értéke is nõtt a nyugdíjaknak, több mint 3 százalékkal - sorolta a szóvivõ.
Zsigó Róbert kitért arra is, hogy az idõs emberek megélhetését a rezsicsökkentéssel is segíti a kormány. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a novemberi csökkentésrõl szóló számlákat decemberben kell megkapni, januártól pedig egyszerûsített számlát kell kiállítaniuk a szolgáltatóknak. Hozzáfûzte, hogy a Fidesz-frakció januárban napirendjére tûzi a harmadik rezsicsökkentés kérdését.
 

MTI - Kanizsa



2013-12-30 09:30:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül