Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948559    








Honlapkeszites

„ A félelmet akarták elültetni a társadalom zsigeribe, mint most is”
Metszõ októberi szélben emlékeztek meg az ötvenhatos forradalom és szabadságharc eseményeirõl csütörtök délelõtt a Károlyi-kertben a Nagykanizsaiak a Nemzetért Hagyományõrzõ Egyesület és a Magyar Gárda Megyei Csoportjának tagjai. A himnusz elhangzása után Ladányi Istvánné az egyesület elnöke köszöntötte a megemlékezés résztvevõit, majd rövid beszédében méltatta az ötvenhatos hõsök dicsõ küzdelmét a kommunista elnyomó rezsim ellen. Az elnöknõ beszédében kitért az ötvenedik évforduló gyalázatos szétverésére, vérbefojtására. Megemlékezett Nagy Imre szerepérõl és Kádár János árulásáról, az árulást követõ szovjet invázióról, a megtorlás, az akasztások éveirõl.

„ A félelmet akarták elültetni a társadalom zsigereibe, mint most is.” mondta Ladányi Istvánné. Ezt követõen felidézte Gyurcsány Ferencnek az ’56-os konferencián elhangzott gondolatára, mely szerint, „Üresek az ünnepeink. Nincsenek tartalommal megtöltve.” Üres lélekbõl csak üres és tartalom nélküli ünnepek fakadhatnak. Mi viszont emlékezünk arra a tartalomra, amit 52 és 2 évvel ezelõtt õk töltöttek meg súlyos emlékezettel, fûzte hozzá az elnöknõ, majd beszéde végén fejet hajtott az ötvenhatos hõsök, mártírok, magyar történelem kitörölhetetlen hõsei elõtt. Az ünnepi beszéd után Cservenák Boglárka adta elõ Márai Sándor: Mennybõl az angyal címû versét. A szavalat után Magyar Zoltán a Magyar Gárda megyei parancsnoka mondott rövid beszédet. A gárda megemlékezését követõen Ladányi Istvánné idézte fel Wittner Mária kommunizmust vádló mondatait, mely 2001-ben a parlamentben hangzott el. A vádbeszéd felidézése után a Nagykanizsaiak a Nemzetért hagyományõrzõ Egyesület elnökhelyettese Tóth Viktória és a Magyar Gárda Megyei parancsnoka Magyar Zoltán közös koszorút helyeztek el az ötvenhatos hõsök helyi emlékmûvén.
A koszorúzást követõen az egyesület elnöke kihirdette, hogy a következõ megemlékezés, november 4.-én 18 órakor lesz az emlékmûnél, mikor a szovjet megszállás 52. évfordulóján gyertyát gyújtanak.

-czene-


2008-10-27 09:33:41


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül