Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948869    








Honlapkeszites

Az 1956-os forradalom 52. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 19. évfordulóján
Akkor gyönyörû idõ volt. Most, ötvenkét évvel késõbb a Felsõtemplom elõtti, kivágásra kerülõ vadgesztenyefák mögül áttört a napsugár, megvilágította a Deák teret. Aki azonban ugyanolyan vékonytalpú cipõt vett fel, mint elõzõ nap, annak fázott a lába a kilenc órakor kezdõdõ ünnepélyes zászlófelvonás idején. Talán a hûvös idõnek köszönhetõ, hogy nem voltak sokan a téren. Az 1956-os forradalom 52. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 19. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi rendezvény az ’56-os Emlékkertben (volt Károlyi-kert) folytatódott, ahol az Olajbányász Fúvószenekar térzenéje fogadta a koszorúzásra érkezõket az 1956-os forradalom és szabadságharc hõseinek emlékmûvénél. Egy kis elmélkedésre és a baráti kapcsolatok ápolására is hagyott idõt egy elkeveredett koszorú. A megemlékezés virágait a város önkormányzata nevében Marton István polgármester, majd a pártok, civil szervezetek és intézmények képviselõi helyezték el. A kopjafa és Orbán Nándor, a nagykanizsai nemzetõrség egykori parancsnoka tiszteletére állított emléktábla koszorúzását követõen a jelenlévõk a Medgyaszay Házban megrendezett ünnepségre indultak. S közben az emlékmû falára került egy fekete szalaggal felragasztott, közepén lyukas papír nemzeti színû zászló, jelezve, hogy a zászlót ábrázoló dombormû még hiányzik az emlékmûrõl.
(További képek a galériában)

A Medgyaszay Házban elsõként Bátki József lépett mikrofonhoz. A váratlanul elhunyt vitéz Bodnár Attilára, az Országos 56-os Szövetség Nagykanizsai Szervezetének egykori elnökére emlékezett vissza, aki fáradtságot nem ismerõ, agilis ember volt. Az 56-os Szövetségben végzett munkája mellett még a Honvéd Hagyományõrzõ Egyesületet is felkarolta, vezette. Vitéz Bodnár Attila elvesztése hatalmas veszteség a város számára, pótolhatatlan ûrt hagyott maga mögöttünk – hangsúlyozta Bátki József.

A polgármester beszéde után kitüntetések átadása következett. A Nemzeti és Polgári Értékek Ápolásáért, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége kitüntetéseket adományozott. A kitüntetéseket vitéz Nagy Ottó, a szövetség nagykanizsai elnöke adta át. A Politikai Foglyok Országos Szövetsége a Hazáért Arany Emlékérmet adományozott Reithner Tibornak, és Szakács Sándornak. Ezüstérmet kapott Ádám Sándor, ezüst emlékplakettet pedig Pataki László vett át.
Végezetül a Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donát Celesztina Óvoda diákjai adtak mûsort, melyben három fiatal idézte fel a nagyapjuk naplójában talált írások alapján, hogy hogyan is kezdõdött, és mi történt 1956-ban. A mûsort Kereszty Ágnes rendezte. A megemlékezés-sorozatot a Kórház kápolnától induló fáklyás felvonulás zárta.

B.E.

2008-10-27 11:22:03


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül