Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894678    








Honlapkeszites

Egyszerûbb és rövidebb ügyintézés, gyorsuló büntetõeljárások és újabb gyermekbarát intézkedések január elsejétõl

Csökken az ügyintézési idõ, és több ügyet is el lehet majd intézni a kormányablakokban 2014. január elsejétõl. Életbe lép az a szabályozás is, amelynek köszönhetõen nem dolgozhatnak gyermekek közelében azok, akik szexuális vagy más brutális bûncselekményt követtek el gyermekekkel szemben. Felgyorsulnak a büntetõeljárások a szakvélemények elkészítésére szabott határidõk rövidítésével, valamint soron kívül értékelhetõ lesz a bírók és ügyészek tevékenysége. Az év elsõ napjától egységessé válik a közszférában adható bankszámla-költségtérítés, és a katonák továbbfoglalkoztathatóak lesznek a közszolgálatban. Emellett a közérdekû bejelentésekrõl szóló törvény hatályba lépésével tovább bõvül a kormány korrupcióellenes intézkedéseinek sora. 


  • Január 1-jétõl a közigazgatási hatósági eljárások ügyintézésének határideje harmincról huszonegy napra csökken, és fõszabállyá válik, hogy kérelem esetén a határidõ elmulasztása beleegyezést jelent. Ez az elv érvényesül tehát a kormányablakokban folyó eljárásokban is. Családi pótlék vagy TAJ-kártya igénylésekor a kormányablaknál elég lesz egy példányban benyújtani a kérelmeket, és az anyakönyvi kivonat már a legközelebbi anyakönyvvezetõnél is átvehetõ lesz, valamint lehetõvé válik az állampolgári eljárással kapcsolatos beadványok benyújtása a kormányablakoknál is.
  • Az ellopott személyigazolványt és lakcímkártyát illetékmentesen, az eredeti kártyákkal megegyezõ érvényességgel és adatokkal kitöltve pótolják. A 2014-ben újonnan megnyíló kormányablakok munkatársai összesen már 241-féle ügyben állnak majd az állampolgárok rendelkezésére. Ebben az ügyintézõket egy folyamatosan bõvülõ tudástár fogja segíteni és létrejön egy, az állampolgárok tájékozódását segítõ, online tudásbázis.
  • A büntetõeljárások gyorsítását szolgálja, hogy életellenes bûncselekményeknél a szakértõi intézeteknek 60 napjuk lesz a szakvélemény elõterjesztésére, amit egy alkalommal, legfeljebb 30 nappal meg lehet hosszabbítani. Soron kívül kell értékelni a bíró tevékenységét, ha egy általa tárgyalt per – anélkül, hogy a perben eljáró bíró személyében változás történt volna – több mint két éve van folyamatban, és a per ésszerû idõn belüli befejezését késleltetõ, a bíró hibájából bekövetkezett mulasztás történt. Soron kívül kell minõsíteni az ügyészeket is, ha a soron kívüli eljárásban az iratok megvizsgálására szabott, a felettes ügyész által meghosszabbított határidõt elmulasztja.
  • Önálló büntetõ törvénykönyvi tényállás lesz a sporteredmény tiltott befolyásolása (bundázás). Ezt három - bûnszövetség vagy üzletszerû elkövetés esetén öt - évig terjedõ szabadságvesztéssel sújthatják. A Kúrián és az Országos Bírósági Hivatalban (OBH) szakirányú felsõfokú végzettségû tisztviselõként fõtanácsadók dolgozhatnak majd, és ugyancsak lehetõség lesz arra, hogy a bírákhoz hasonlóan a bírósági titkárt is beoszthassák az OBH-ba. A jövõben az egyes bíróságoknál a bírói mellett a szükséges igazságügyi alkalmazotti létszámot is az OBH elnöke határozza meg. Létrejön a Kúrián a fõtitkári és a fõtitkár-helyettesi poszt, akik a Kúria elnökének igazgatási tevékenységét segítik.
  • A második gyermekbarát intézkedéseket tartalmazó törvénymódosítási csomag elfogadásával január 1-jétõl az erkölcsi bizonyítványban megjelenik, ha valakit gyermek ellen elkövetett bûncselekmény miatt eltiltottak a foglalkozásától. Így a gyermekek sérelmére súlyos bûncselekményeket elkövetõk nemcsak tanári, nõvéri, orvosi vagy nevelõi munkát nem végezhetnek, hanem olyan munkakörökben sem dolgozhatnak, mely során huzamosabb idõt töltenek gyermekek között. Szigorítás, hogy már nemcsak a szexuális, hanem más, brutális bûncselekmények elkövetõit is eltilthatják.
    Emellett a gyermekek személyiségi jogai elleni jogsértések esetén egy speciális eljárási rend szerint, még a polgári peres vagy a büntetõeljárás elõtt vagy helyett fel lehet majd lépni az internetszolgáltatónál. Az év elsõ napjától a Magyarországon forgalomba hozott játékszoftvereken is kötelezõ lesz a 18 éven aluliak számára nem ajánlott tartalmakra való figyelmeztetés feltüntetése.
  • Január elsejétõl a közalkalmazottaknak, a köztisztviselõknek és a kormánytisztviselõknek a fizetési számlához kapcsolódóan havonta legfeljebb a költségvetési törvényben meghatározott mértékû bankszámla-hozzájárulás adható. Ez vonatkozik a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira, az igazságügyi alkalmazottakra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaira, a bírókra, az ülnökökre, az ügyészekre és a honvédségi állományra. A rendelkezési állományba tartozó hivatásos állomány tagjai - a törvényben foglalt feltételek fennállása esetén - továbbfoglalkoztathatók lesznek a közszolgálatban.
  • Tovább erõsödik a korrupcióellenes küzdelem azzal, hogy a jogszabályok független kivizsgálási lehetõséget és teljes anonimitást biztosítanak mindenkinek, aki közérdekû bejelentést tesz. A bejelentõket garancia védi, minden rájuk nézve hátrányos és a közérdekû bejelentés miatt bekövetkezett intézkedés jogellenes és semmis. A magánszférában bevezetik a bizalmi ügyvéd státuszát, akikhez elsõsorban a magánszféra bejelentõi fordulhatnak.
  • A Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) felállításával lehetõvé válik a kommunista diktatúrával kapcsolatos múlt mélyreható feltárása és a rendszer hatalmi mûködésének megismerése. Az errõl szóló törvény hatályba lépésével 2014. január 1-tõl minden áldozatnak joga, lehetõsége van, hogy bárkinek a nevét, aki vele foglalkozott a titkosszolgálatokon belül, nyilvánosságra hozza, feltegye akár az internetre is. Nemcsak az áldozatok, hanem mindenki más, így a tudományos kutatók is sokkal szélesebb körû információs jogokkal bírnak majd.

KIM



2014-01-02 14:33:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül