Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893457    








Honlapkeszites

Hatvanmillióval száll be a Széchenyi Tõkealap egy pacsai cégbe

Az Európai Bizottságtól kapott egyedi engedély alapján, társbefektetõkkel együtt száll be egy Zala megyében mûködõ fémipari kisvállalkozásba a Széchenyi Tõkealap. A társbefektetõi konstrukció keretében az alap legfeljebb 70 százalékos arányban – azaz legalább 30 százalékos magántõke részvétele mellett – fektethet be egy társaságba - tudta meg a Tõzsdefórum.


A pacsai Gróf Kft. tõkeemeléséhez az SZTA közel 60 millió forintot, a társaság 17 millió forintot, egy külsõ, független befektetõ pedig 8,5 millió forintot biztosít. A tõkeemelés segítségével a kisvállalkozás újabb lendületet adhat sikeres profilváltásának, amelynek révén külföldi beszállítói pozícióit és piaci kapcsolatait tovább erõsítheti.

Sikeres profilváltás után ma már fõként fémmegmunkálással és épületszigeteléssel foglalkozó kisvállalkozás a pacsai Gróf Kft., amelyet az SZTA tõkebefektetése is segít a jövõben. A cég jogelõdjét, amely építõipari kivitelezéssel foglalkozott, már több mint 20 éve alapította a társaság ügyvezetõ tulajdonosa. A kisvállalkozás a 2000-es évek második felében vágott bele egy szigetelõanyagtermelõ-üzem felépítésébe, amelynek termelését is elindította 2007-ben. A válság miatt visszaesõ építõipari környezetben azonban a cég az üzem eladására kényszerült. Ezzel párhuzamosan a fémipari megbízások és elsõsorban a külföldi piacok felé fordult a vállalkozás vezetése, egy osztrák leányvállalat alapításával kívánt megbízásokat és megrendeléseket szerezni az osztrák, német és svájci piacon. Új partnerkapcsolatokat alakított ki, befektetésekkel fejlesztette eszközparkját, ennek eredményeként talpon maradt, növelni tudta szerzõdésállományát és árbevételét.

Képesek megújulni, ezért kapnak támogatást

Csuhaj V. Imre a Széchenyi Tõkealap elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a kisvállalkozás dinamikus és eredményes profilváltása, beszállítói tevékenységének fejlesztése, a menedzsment tettrekészsége és vezetési képességei miatt döntöttek pozitívan a befektetésrõl. A hagyományos iparágakban nagyon fontos a rugalmas alkalmazkodás, e vállalkozás vezetõi pedig hatékonyan tudtak reagálni a változó trendekre, megújulási képességük és fejlesztési szándékuk többszörösen megmutatkozott az elmúlt évek során.

„Az ausztriai leányvállalat felfutását követõ évektõl a vállalkozás megrendeléseinek túlnyomó része már külföldrõl, több megrendelõtõl érkezett” – magyarázza Gróf Zsolt, a cég ügyvezetõje hogyan sikerült az építõipar visszaesése után új pályára állítani a társaságot. A kisvállalkozás jelenleg 18 fõt foglalkoztat és a fejlesztésekkel párhuzamban alkalmazottainak létszámát is tovább kívánja bõvíteni. A növekvõ megrendelés-állomány kielégítése érdekében a cég a fémmegmunkálási, fémforgácsolási tevékenységét fejleszti, s az idei évben elnyert, vissza nem térítendõ támogatások segítségével gépeket, berendezéseket vásárolt. A kibõvült eszközpark kihasználásához szükséges forgóeszköz-finanszírozás biztosításához kívántak tõkét bevonni, amelyben a társaság, külsõ befektetõ és az SZTA vesz részt 20, 10, illetve 70 százalékos arányban. A termelés saját tulajdonú telephelyen és gépeken történik, az új termelõeszközök hatékonyabb és nagyobb szériában gyártott termékekkel tudják kielégíteni a fõként autóipari – Mercedes, Opel, Volkswagen – megrendeléseket.

Elõteremtették a szükséges önrészt

Csuhaj V. Imre kiemelte, hogy a közös tõkeemelés új megoldást jelent az SZTA számára is, és tagadhatatlanul növelte a cég iránti bizalmat, hogy saját erõforrásokat is képes és hajlandó a kitûzött célok elérése érdekében invesztálni. Az Alap a hagyományos iparágba tartozó gépipari szektorban már több befektetéssel rendelkezik, az ország több régiójában. A befektetések tapasztalatai alapján látható, hogy az építõipar visszaesése után is képesek voltak újrakezdeni, vagy új irányba fordítani cégeiket a fejlõdési lehetõséget keresõ vállalkozások, sikerük nagy részben a menedzsment tudatos erõfeszítésein múlt. Új piacokat kerestek, vagy innovatív megoldásokkal álltak elõ, így meg tudták találni helyüket a megváltozott környezetben is

Tõzsdefórum - Kanizsa



2014-01-11 09:27:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül