Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893650    








Honlapkeszites

Hétmilliárdos adósságtehertõl szabadult meg Nagykanizsa

Az adósságkonszolidáció keretében, több ütemben összesen mintegy hétmilliárd forint adósság alól mentesült városunk, melynek az utolsó lépéseként több mint kétmilliárd forintos megmaradt tartozást vállalt át az állam. Ez óriási könnyebbséget hozott Nagykanizsának, hiszen idén 640 millió forintot kellett volna erre költenie. Az így felszabaduló forrásokat pedig fejlesztésekre fordíthatják.

Dr. Bitay Márton Örs, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, az önkormányzatok gazdaságában a hanyatlás 2002. után indult, amikor az állam a kötelezõen ellátandó feladatokhoz nem biztosított forrást és a gazdaság folyamatos lassulásával az önkormányzatok saját bevételei is apadni kezdtek. Ennek eredményeként 2010-re 1200 milliárd forintra emelkedett az önkormányzati adósságállomány, melyek jelentõs mértékben fejlesztéseket takartak. Ezen kívül, 2010-et megelõzõen az önkormányzati törvény is kaotikus rendszer képét mutatta.


– A kormányváltás idején, 2010-ben a kormány felismerte ezt a helyzetet és azt, hogy változtatni kell. Ekkor indult meg egy nagyfokú átszervezés. Az országgyûlés 2011 év végén elfogadta az új önkormányzati törvényt, ennek értelmében a kötelezõ és az önként vállalt feladatokat egyértelmûen szétválasztották, valamint határoztak arról, hogy több ütemben átvállalja az adósságokat – részletezte az államtitkár.
Az önkormányzatok adósságkonszolidációja elõször az ötezer fõ alatti településekkel kezdõdött, melyek teljes adósságát elengedte. Második ütemben a megyei önkormányzatokét, ezt követõen az ötezer feletti lélekszámúaknál 50-70 százalékig kívánta a hitelt átvállalni a kormány. Majd végül a maradék fejlesztések finanszírozására használt adósságállományt is átvette.
– Reméljük, hogy a teher, amitõl megszabadult Nagykanizsa további lendületet ad a városnak, hiszen a felszabadult összeget a gazdaság fejlesztésére fordíthatják – zárta az államtitkár.
Cseresnyés Péter polgármester kapcsolódva az államtitkár által elmondottakhoz kihangsúlyozta, a városnak mûködési hitele nem volt és a város költségvetése még soha nem volt ilyen stabil. A következõ idõszakban azt a felelõs gazdálkodást folytatják, amely az elmúlt három évet jellemezte. Fejlesztések, tervek, koncepciók mentén költik el azt a pénzt, amelyek felszabadulnak az átvállalásnak köszönhetõen.
Az elkövetkezendõ évek nagyobb fejlesztései közt említette a város elsõ embere többek között a leromlott utak felújítását, az ipari park bõvítési lehetõségének biztosítását és infrastruktúrájának fejlesztését. Ezeken kívül a jelenlegi uniós költségvetési ciklus elképzelései közt szerepel egy konferencia- és wellnessturizmusra alkalmas szálloda létesítése, valamint kerékpárutak megvalósítása, és egy déli elkerülõ út- és vasútfejlesztés is.

V.M.
 



2014-01-14 14:20:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül