Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891869    








Honlapkeszites

Az MNB visszavonta a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény mûködése fenntarthatatlanná vált. Húsz munkanapon belül az országos betétbiztosító kártalanítja a betéteseket - közölte a jegybank csütörtökön.


A közleményben az MNB azzal indokolta a lépést, hogy a takarékszövetkezet gyenge likviditási helyzete - a korábbi hatósági intézkedések ellenére - tovább romlott, és fennállt a veszélye, hogy nem lesz képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek.
A takarékszövetkezetnél lefolytatott átfogó vizsgálat, a feltárt körülmények, és a korábban válságos helyzetbe került hitelintézetek felügyelése során szerzett tapasztalatok alapján az MNB úgy ítélte meg, hogy a takarékszövetkezetben elindult - és a gyors növekedés miatt kiteljesedett - negatív folyamatok, az azok révén felépült problémás hitelportfólió, és a takarékszövetkezet mûködési sajátosságai összességében olyan magas kockázatúak, hogy már nem kezelhetõek egyéb felügyeleti intézkedésekkel.
Emlékeztetnek: az MNB elõzõleg, 2013. november 5-én felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez és átadta az intézmény részére a felügyeleti hatóság által lefolytatott átfogó vizsgálatról készült jelentést. Az MNB e vizsgálata során a takarékszövetkezet kockázatvállalási tevékenységében és likviditási helyzetében számos problémát tárt fel, amelyek részben irányítási hiányosságokkal függtek össze.
A felügyeleti biztosok a korábbi évek negatív üzleti folyamatait ugyan le tudták fékezni, de a már felhalmozódott problémák kezelésére, a prudens mûködéshez szükséges tõke és likviditás biztosítására a biztosok eszközei önmagukban nem elégségesek. Eredményes válságkezelésre, a prudens mûködés feltételeinek visszaállítására és fenntartására csak olyan mértékû ráfordítással kerülhetett volna sor, amelyre ésszerû idõn belül nem volt reális esély.
Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a hitelintézetekrõl szóló törvény alapján az MNB engedély-visszavonó határozatát követõ 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig (mintegy 30 millió forint) kártalanítja a betéteseket. Az OBA a jogszabályi elõírásoknak megfelelõen minden jogos betéti követelést kielégít majd.
A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet közel 13 ezer betétes ügyféllel rendelkezik. Mérlegfõösszeg alapján számított piaci részesedése ugyanakkor a hitelintézeti szektorban alig haladja meg az egy ezreléket.

 

MTI - Kanizsa



2014-01-23 17:49:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül