Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949484    








Honlapkeszites

„Megismerni és megérteni a romákat, nem pedig félreérteni”

„A másság, a tolerancia és a közeledés jegyében” szakmai konferenciát és hatnapos kommunikációs tréninget tartanak a Kanizsai Dorottya Kórház dolgozóinak részvételével. Az országosan (is) egyedülálló képzéssel – mely a Zala Megyei Cigány Civil Szervezet szervezésében és az egészségügyi intézmény partnerségi közremûködésében valósul meg – a kisebbségek felé történõ gyógyító-munka eredményesebbé válását remélik.


A program részleteirõl, a rendezvény nyitónapján hétfõn, sajtótájékoztatón számoltak be a szervezõk. Dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház fõigazgatója szerint társadalmunkban minden olyan lehetõséget, módszert célszerû megismerni és felhasználni, amely hozzájárulhat a kisebbségek – jelen esetben a romák - életkörülményeinek javításához, illetve az esélyegyenlõség megteremtéséhez.
- Ehhez pedig meg kell ismerni a cigányságot, a kultúrájukat és múltjukat egyaránt – hangsúlyozta Dr. Brünner Szilveszter, hozzátéve: ezáltal akár a romák egészségügyi hozzáférése és az orvos-beteg kapcsolatok is javíthatóak, csakúgy, mint a beteg-elégedettségi mutatók. Ebben leltünk partnerre a Zala Megyei Cigány Civil Szervezettel, akik törekvésként szintén ezt fogalmazták meg. A program pedig – amit az intézményben szervezünk - fontos részét képezheti a Nemzeti Felzárkóztatási Stratégiának is. Türelmesnek, toleránsnak, és együttmûködõnek kell lennünk a kisebbségekkel szemben. A betegágy mellett ugyanis akár naponta elõfordulhatnak konfliktusok. A kórház dolgozóinak pedig meg kell tudni oldani ezeket a problémákat. A kommunikációs tréningek keretében pedig lehetõségük nyílik az alternatív, konfliktuskezelési módszerek elsajátítására is – emelte ki a fõigazgató.
Majd Szolnok Ferenc, a Zala Megyei Cigány Civil Szervezet elnöke szólt. Szavaival felelevenítette szerveztük és a kórház közti több mint egyesztendõs együttmûködését, melynek egyik mérföldköve a jelen szakmai, kommunikációs tréning is.
- Fontos szakterületeket ölelnek át azok az elõadások, amiket a kórház dolgozóinak szervezünk. A roma szokásvilággal és a cigányok mindennapi életvitelével egyaránt megismertetjük az egészségügyi személyzetet.
Kardos Ferenc néprajzkutató, Dr. Szekeres Diána fõiskolai adjunktus is beszélgetéssel egybekötött foglalkozásokat tart a hét során. A mediátori szerepet Varga Zoltán tölti be.
A hétfõi szakmai konferencián 90 kórházi dolgozó vett részt, míg a hét többi napján tartandó tréningeken további 20-20-an, minden osztályt, még az alapellátást is érintve – válaszolta újságírói kérdésre Péter Zsuzsanna, ápolási igazgató.
Szolnok Ferenc a sajtótájékoztató végén elmondta, más kórházakba is szeretnék továbbvinni a képzést.

Sz.Zs.
 



2014-01-28 08:01:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül