Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891509    








Honlapkeszites

Közfoglalkoztatottak képzése Zala megyében

A téli közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzések keretében Zala megyében csaknem 100 tanfolyamon több mint 2 ezer álláskeresõ kezdte meg múlt év decemberében tanulmányait - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja kedden az MTI-vel.


A TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) támogatásával indított képzések célja, hogy a résztvevõk az álláskeresésnél, a munkavégzés során és a mindennapi életben is hasznosítható ismeretekhez jussanak.
Az alapkompetencia fejlesztés 53 tanfolyamán 1293 ember, az OKJ-s szakképesítést adó 22 tanfolyamon 453, a 19 betanító képzésen pedig 418 álláskeresõ vesz részt. A közfoglalkoztatottak a legnagyobb létszámban a motorfûrész-kezelõ és konyhai kisegítõ képzéseken, valamint a kisgépkezelõ tanfolyamokon vesznek részt. A sikeres vizsgát követõen a résztvevõk egy része már január végétõl munkába állhat, míg az alapkompetencia csoportok hallgatói március végén fejezik be a tanulmányaikat.
Zala megyében az elmúlt évben összesen csaknem 8620 embert vontak be vontak be a közfoglalkoztatásba, a foglalkoztatottak közel egytizede decemberben kapcsolódott be a programokba.
Közfoglalkoztatási támogatásokra 2013-ban csaknem 2,9 milliárd forintot fordítottak Zala megyében; a decentralizált keretbõl 933 millió forint volt a ráfordítás, míg a Start munka központi keretbõl kifizetett 1,9 milliárd forint közel háromnegyede a kistérségi mintaprogramokat érintette.
A kistérségi Start munka mintaprogramok keretében tavaly összesen 1343 embernek nyílt lehetõsége támogatott foglalkoztatásba kerülni és keresethez jutni. A támogatásokra 4 hátrányos helyzetû kistérség 90 települési önkormányzata nyújtott be - a település sajátosságait figyelembe vevõ - sikeres pályázatot.
A kistérségi Start munka mintaprogramokra kifizetett 1,4 milliárd forint egynegyedébõl a mezõgazdasági projekteket finanszírozták, de jelentõs összeget fordítottak a közúthálózat javítására és a mezõgazdasági földutak karbantartására is.
December végén csaknem 120 program fejezõdött be, további 28 mezõgazdasági és egy helyi sajátosságokra épülõ mintaprogram pedig az év elsõ két hónapjában is folytatódik.

 

MTI - Kanizsa



2014-01-29 01:45:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül