Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892043    








Honlapkeszites

Adóról, vámról és termékdíjról

E témákban szervezett tájékoztató elõadást a helyi vállalkozóknak a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara a Vám-, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetségével közösen. A rendezvényen azokat a változásokat és lehetõségeket ismertették az érdekelteknek, melyek mindhárom, már említett szakterületen bekövetkeztek.

Amikbõl valóban nincs hiány, ugyanis mint az elsõ elõadó, dr. Sándor János hétköznapi példán keresztül megközelítve a modern vámeljárásokra és egyszerûsítésekre vonatkozó változásokat elmondta, az elmúlt jó pár esztendõben mindez akkora „átalakulással” járt, mint a hagyományos, egyszerû mobiltelefonok és a modern, sokoldalú okostelefonok közt lévõ különbség.


Tekintve - hangsúlyozta a külkereskedelmi- és vámtanácsadó –, hogy anno még (pl.) papír alapú ügyintézés ma már elektronikus úton történik, valamint a vámegyszerûsítés is további „könnyebbségeket” ad a cégeknek. Ami pedig azt jelenti, hogy egy adott vállalkozás némely jogosultságokat átvesz a vámhivataltól – szögezte le dr. Sándor János.
Elõadásában arra is rámutatott, hogy van lehetõség arra is, hogy egy cég mentességet kapjon az általános forgalmi adó biztosítéka alól, valamint arról is közelképet adott, hogyan s milyen keretek között tárolható vámteher megfizetése nélkül egy külföldrõl behozott vámáru.
A szakember tájékoztatója második részében az Engedélyezett Gazdálkodói Státusz gyakorlati alkalmazásáról szólt. Ami egyébként azért jelent úgymond „nagyobb rangot” az e címmel rendelkezõ cégeknek, mert – sok más mellett – jelentõsen rövidül a vámkezelésre fordítandó idejük.
Ezt követõen Szepesi Sándor a termékdíj szabályozás aktualitásait taglalta. A vám- és termékdíj tanácsadó bevezetõjében elmondta, termékdíjat akkor kell fizetni, ha – leegyszerûsítve – egy vállalkozás elõször hoz belföldi forgalomba valamilyen terméket. A termékdíj átvállalás új lehetõségeit és a logisztikai szolgáltatók termékdíj kötelezettségeit is ismertette a jelenlévõknek a szakember.
Az elõadások után az adójogszabályok idei változásaival kapcsolatos konzultációt tartott Németh Zoltán szakközgazdász és Némethné Szerdahelyi Éva adószakértõ.

Sz.Zs.



2014-02-05 12:16:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül