Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892734    








Honlapkeszites

Több mint kétszeresére bõvül az orosz repülõgépek forgalma Sármelléken

A tavalyihoz képest idén több mint kétszer annyi repülõgép - köztük már menetrend szerinti is - érkezik majd Oroszországból Sármellékre, de új nyugat-európai városok is elérhetõvé válnak a balatoni repülõtérrõl - tájékoztatta a repülõteret üzemeltetõ Hévíz polgármestere szerdán az MTI-t.


Papp Gábor megerõsítette az Airline Route légiközlekedési szaklap keddi információját, hogy március 23-tól menetrend szerinti járatot indít az orosz UTair légitársaság. A hetente egyszer, vasárnap érkezõ, Moszkva Vnukovo repülõterérõl induló Boeing 737-800-as gép 168 utast szállíthat. Hozzátette, hogy az elmúlt évben indított rendszeres moszkvai charterjáratok hetente 132 fõs géppel repültek a nyugat-balatoni repülõtérre.
A menetrend szerinti járatokkal párhuzamosan március végétõl a Yakutia Airlines továbbra is üzemelteti heti charterjáratait Moszkvából, így az orosz fõvárosból Sármellékre több mint megkétszerezõdik a férõhelykapacitás. Tavaly mintegy 6 ezren érkeztek az oroszországi járatokkal - a gépek mindegyike szinte tele volt -, ezért idén várhatóan 12 ezernél is több orosz vendéget fogadhatnak a Hévíz-Balaton Airporton - összegezte Papp Gábor.
Kitért arra is, hogy az Air Baltic tavaly tavasszal elindított rigai járata nem váltotta be a hozzá fûzött reményeket, ezért a légitársaság idén már nem indítja útnak 55 fõs gépeit. A járattal eredetileg a balti és a skandináv térség vendégeire számítottak, de a járatok csak 58 százalékos kihasználtsággal mûködtek.
Változatlanul széles választékot kínál németországi charterekbõl a sármelléki repülõtér, a frankfurti, düsseldorfi, berlini, erfurti, lipcsei és hamburgi repülõtér mellett Friedrichshafenbõl, valamint a svájci Bázelbõl is fogadnak márciustól gépeket.
Papp Gábor kitért arra is, hogy a repülõtér 2012-es átvételekor nem egészen 19 ezres utasforgalmat regisztráltak, míg tavaly már 28 ezren vették igénybe a sármelléki leszállóhelyet. A jelenlegi kapacitások ismeretében idén legalább 35 ezer utasra számítanak.
A polgármester kifejtette: tárgyalásokat folytatnak a WizzAir-rel és a cseh CSA-val, az elõbbi Londonnal, az utóbbi Prágával kötné össze a Kis-Balaton melletti repteret. Nem tettek le a skandináv vendégkörrõl sem, Svédországban és Norvégiában keresnek lehetõségeket további járatok beindítására.

 

MTI - Kanizsa



2014-02-12 23:29:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül