Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893892    








Honlapkeszites

„Ebadta” gondokon segítenek

A Keleti városrészben majd félezer négylábút tartanak számon, éppen ezért gazdáiknak lakossági fórumot szervezett az ebtartással kapcsolatos tudnivalók, fejlesztések ismertetése végett Bizzer András és Gyalókai Zoltán önkormányzati képviselõ csütörtökön a Hevesi Sándor Általános Iskolába.


Mint ismeretes, városunk önkormányzata 2013. január elsejétõl bevezette az ebrendészeti hozzájárulást, aminek értelmében a kutyatulajdonosok állataik (száma) után meghatározott összeget kötelesek fizetni. Ez ebenként 5000 forint, további kutyák esetén pedig 6000 Ft. Az ebadóból tavaly 12 millió forint bevétele származott az önkormányzatnak, amit hasznos dolgokra fordítanak: az állatmenhely korszerûsítésére, illetve mûködésére több millió forintot költenek, csakúgy, mint arra, hogy a lakosság érdekében - legyen az kutyatartó állampolgár, vagy sem – fejlesztéseket hajtsanak végre. Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy kutyafuttatók kialakítását és kutyapiszok gyûjtõ edények kihelyezését tervezik – majd 4 millió forint értékben - a négylábúakkal bõven megáldott Keleti városrészben.
Bizzer András önkormányzati képviselõ a lakossági fórumon ezen kívül elmondta azt is, hogy két területrõl esett szó az elõzetes tervezés során, ahol a kutyafuttatókat megépítenék. Egyik a Péterfai utca eleje, a Balatoni út és a Potyli- part által körbezárt háromszög helyszínén, míg a másik az Interspar keleti oldalán, a Siroma Plast szomszédságában lévõ helyen, már amennyiben az erre elkülönített összegbõl futja.
Bizzer András kihangsúlyozta még azt is, hogy a lakosság javaslatait, ötleteit is várják a kialakítandó futtatókkal kapcsolatban.
Nagykanizsán egyébként 4200 ebet tartunk számon, így az utánuk befizetett adókból a már említett fejlesztések mellett „csipezésükre” is két millió forintot fordítottunk – mondta dr. Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó a lakossági fórumon.
Majd Gyalókai Zoltán, a városrész másik önkormányzati képviselõje is megerõsítette, hogy két kutyafuttató létesítése szerepel a tervek között, mármint amiket a „Keletiben” hoznának létre.
- Természetesen ezek kerítéssel körbezárt, illetve ajtóval lezárt területek lesznek, melyek fenntartása önkormányzati hatáskörbe tartozna. Ugyanakkor a kutyatulajdonosok közremûködését is szeretnénk kérni, a futtatók kialakításával és majdani rendjének megõrzésében.
A tervek szerint kora tavasszal – legkésõbb március végégig – el is készül az elsõ kutyafuttató. Ha pedig ez beváltja a hozzá fûzött reményeket, akkor a városközpontban is kialakítanának további futtatót.

Sz.Zs.



2014-02-14 09:59:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül