Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949221    








Honlapkeszites

Történelmünk sötét pontjai
Raffai Ernõ történész, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem professzora tartott elõadást november 5-én ,szerdán este a Halis István Városi Könyvtárban, A Magyar Királyság felbomlása és Trianon titkai címmeA. A magyar történelmi múlt egyik legsötétebb korszaka alcímet viselõ elõadást az MDF Nk-i szervezete és az Antall József Alapítvány szervezte. A szép számban egybegyûlt hallgatóságot Kardos Ferenc az MDF helyi szervezetének elnöke köszöntötte, majd átadta a szót az elõadónak.

„Bár politikával évek óta nem foglalkozom, azonban kétségtelen, ha a meghirdetett tárgykörrõl beszélünk, az óhatatlanul nagymértékben érinti a politikai világot. Ezen belül is a Kárpát-medence politikai világát.” - kezdte elõadását Raffai Ernõ.

Elõadásában visszatekintést nyújtott a XIX. század politikai helyzetére. Mint mondta a trianoni tragédia gyökerei ott keresendõek. Ismertette a kor politikai és gazdaságpolitikai helyzetét, betekintést adott a bankárvilág kulisszái mögé, majd vázolta ezek összefüggéseit. Kifejtette, hogy a bajok eredõje a kiegyezés elõtti idõszakra vezethetõ vissza, az elsõ generációs hazai liberalizmus színrelépésével, melyet a második, és a harmadik generációs liberalizmus, a szabadkõmûvességgel együtt indukált. Az elõadó kitért Rudolf és Ferenc trónörökös szerepére, kiemelve Ferenc sokáig nem ismert magyar gyûlöletét, és titkos paktumát Romániával. A hazai liberalizmus magyarság és keresztény gyûlölete azonban a trianoni tragédiával nem ért véget. A negyedik generációs, un. neoliberalizmus hazánkban és az elcsatolt területeken napjainkban is szedi áldozatait. A fentieket alátámasztandó, a szlovákiai, a szerbiai magyar veréseket, hazánk gazdasági katasztrófáját, egészségügyi, oktatási helyzetét, egyház és kereszténység elleni támadásokat jelölte meg elõadásában Raffai Ernõ.
A közel másfél órás elõadás után a könyvtár kávézójában válaszolt az elõadó a hallgatóság kérdéseire.
(czene)


2008-11-06 13:14:32


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül