Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891442    








Honlapkeszites

10-15 százalékkal csökkenhet a lakossági szemétszállítás díja

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelõs államtitkára szerint a lakossági szemétszállítás területén is lehetõség nyílik rezsicsökkentésre az év második felében, a kommunális szemétszállítás díja 10-15 százalékkal mérséklõdhet.


Az államtitkár sajtótájékoztatón elmondta: az esetleges díjcsökkentést az teszi lehetõvé, hogy a közszolgáltatást végzõ cégek többletbevételre tesznek szert a szelektív gyûjtés növelésével. Több lesz így a hulladékból kinyerhetõ újrahasznosítható anyag, továbbá jelentõs fûtõértékkel bíró tüzelõanyag állítható elõ a lakosság által összegyûjtött szemétbõl - erre a termékre jelenleg is 600-700 ezer tonnás igény van.
Illés Zoltán emlékeztetett: a lakossági szemétszállítási díj mérséklésének elindítását az új hulladékgazdálkodási törvény tette lehetõvé, amely új alapokra helyezte a magyarországi hulladékgazdálkodást a strukturális átalakításokkal és a tulajdonviszonyok megváltoztatásával. Azzal, hogy többségi állami vagy önkormányzati tulajdonba kerültek a hulladékipar szereplõi, a hasznot nem lehet kivinni a cégbõl, hanem vissza kell forgatni - tette hozzá.
Az államtitkár kifejtette: az átalakítást segíti, hogy az új hulladékgazdálkodási törvény a hulladékok keletkezésének megelõzését és a hulladékok korábbinál nagyobb mértékû újrahasznosítását ösztönzi. Példaként hozta, hogy már épültek utóválogató rendszerek, amelyek a hulladék-újrahasznosítást nagyobb arányúvá és gazdaságosabbá teszik. Ennek a területnek a fejlesztésére a következõ években mintegy 200 milliárd forint jut a kormány döntése alapján uniós forrásokból.
Illés Zoltán jelezte: Magyarországon 2015. január 1-jétõl kötelezõ lesz a lakossági kommunális hulladékok szelektív gyûjtése. Az úgynevezett száraz és nedves hulladékot kell elkülönítve gyûjteni, a minél kedvezõbb újrahasznosítási lehetõség szem elõtt tartásával.
A szaktárca sajtóanyaga szerint 2000-2012 között országosan 18 millió tonna hulladék keletkezett. Ebbõl 2010-ben az anyagában hasznosított hulladék aránya 30 százalékot tett ki, 2012-re pedig 37 százalékra nõtt az arány.
A települési hulladékok esetében a 2010-ben keletkezett hulladék 19,6 százalékát hasznosították anyagában - például a papírt újra papírként -, 2012-re pedig 25,6 százalékra emelkedett az arány. A településeken keletkezett hulladék 70,4 százaléka került lerakókba 2010-ben, 2012-ben már csak 65,4 százaléka.

MTI - Kanizsa



2014-02-16 07:06:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül