Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893304    








Honlapkeszites

Negyedmilliárdos fejlesztéssel bõvítik a szelektív hulladékgyûjtést Zalaegerszegen

Több mint negyedmilliárd forintos beruházással, 95 százalékban az Új Széchenyi Terv támogatásával fejlesztik Zalaegerszegen a városi tulajdonú hulladékkezelõ cég eszközeit, illetve kiterjesztik a szelektív hulladékgyûjtõ rendszert - közölte a város polgármestere csütörtökön.


Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) a Zala-Depo Kft. nyertes pályázatáról tartott sajtótájékoztatón elmondta: a 260 millió forintos fejlesztéshez a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán 95 százalékos, közel 247 millió forintos támogatást nyert a város. A beruházás révén részlegesen bõvítik a szelektív gyûjtésbe bekapcsolt háztartások számát, újabb gyûjtõszigeteket alakítanak ki, három új hulladékszállító jármûvet vásárolnak, de informatikai fejlesztés és lakossági felvilágosítás is szerepel a vállalt feladatok között.
A polgármester kifejtette: az a céljuk, hogy fejlesszék a modern hulladékgazdálkodási rendszert, a környezet kímélése érdekében pedig növeljék az újrahasznosítást a szelektív gyûjtés kiterjesztésével. Az elnyert forrásból két nagyteljesítményû gyûjtõjármûvet és egy konténerszállítót, valamint 900 darab gyûjtõedényt és 60 konténert vásárolnak, a közbeszerzési kiírás után várhatóan még a nyárig.
A meglévõ jármûvekre olyan mérlegelõ berendezéseket szerelnek, amelyek a késõbbiekben akár a hulladékmennyiséggel arányos számlázást is lehetõvé teszik. A város a tudtaformálást is fontosnak tartja, ezért lakossági rendezvényekkel és kiadványokkal is igyekeznek bõvíteni az ismereteket.
Gecse László, a Zala-Depo Kft. ügyvezetõje felidézte, hogy 2003-ban kezdte el Zalaegerszegen a szelektív hulladékgyûjtést a 78 településen mintegy 300 ezer lakosnak szolgáltató cég. Ezen a téren már most megfelelnek az Európai Unió 2015-ös elvárásainak, ezért minõségi fejlesztést szolgál a pályázati forrás, mert jelenleg az összes hulladék 10-12 százalékát gyûjtik be újrahasznosíthatóként, de az unió elvárása 2020-ra már 50 százalék.
Vigh László országgyûlési képviselõ (Fidesz-KDNP) azt hangsúlyozta, hogy a Földön élõ több mint hétmilliárd ember miatt egyre nagyobb a jelentõsége annak a kérdésnek, hogy miként bánunk a keletezõ hulladékkal. Fontosnak nevezte, hogy a megfelelõ hulladékkezeléssel élhetõek legyenek a települések, ezért szükség van a lakossági felvilágosításra is.

MTI - Kanizsa

 



2014-02-20 14:22:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül