Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948473    








Honlapkeszites

Prima Díj, kanizsai díjazottakkal
Rangos esemény helyszíne volt a magyar építészet Bartókjaként emlegetett Medgyaszay István által tervezett, 1927-ben magyaros stílusban épült Medgyaszay Ház. A harmadik alkalommal megrendezett Zala Megyei Prima Díj ünnepélyes díjátadó gálaestjét elsõ ízben tartották Nagykanizsán a szervezõk.

Mint ismeretes, a VOSZ Demján Sándor kezdeményezésére évek óta odaítéli a Prima Primissima Díjat a legjelesebb hazai mûvészeknek, alkotóknak. Ennek nyomán került sor a megyei díjak átadására, melyhez három éve csatlakozott megyénk is. A gesztussal a vállalkozóknak a maradandó értékek iránti elkötelezettségét is jelképezni kívánja a szervezet. A rendezvény sikerét széleskörû összefogás biztosítja, melyben a városok, a pénzintézetek éppúgy kiveszik a részüket, mint az országos szervezet vezetése, annak elnöke. Ebben az esztendõben a tudomány, az oktatás, a színház, az irodalom, a képzõmûvészet, az építészet, a közmûvelõdés, a népmûvészet, a zenemûvészet és a sport kategóriában nyújtanak át elismeréseket. A hagyományoknak megfelelõen egy kuratórium választotta ki a díjazottak körét, majd az elnökség döntött arról, ki legyen az a három fõ, aki a Zalai Prima Díjban részesülhet. A kitüntetettek a díj mellé egy-egy millió forintot kaptak. Ezen kívül egy közönségdíj átadására is sor került.

Az anyagi elismerés mellé a nemzet kiválóságai Kincsemet, a világ talán legismertebb és legsikeresebb versenylovának porcelánszobrát, Schrammel Imre, Kossuth-díjas keramikus mûvész alkotását kapják. Apróságnak tûnik, de a Príma Primissima Díj szellemiségébe illeszkedik, hogy ezt a nagyszerû mûvet a Pécsi Zsolnay Porcelángyár, a magyar kerámiaipar patinás mûhelye készíti el. A díjat a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei szervezete adományozta az arra érdemeseknek.
A megjelenteket elsõként a mûsor narrátora, Balogh László, az OKISB elnöke köszöntötte. A díszvendégek között helyet foglalt: Dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere, országgyûlési képviselõ, Marton István polgármester, Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ, alpolgármester, Csomor Gábor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezetõ igazgatója, Dr. Dávid Ferenc, a VOSZ fõtitkára, Lits József, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei VOSZ elnöke, Doucha Ferenc, a Zala Megyei VOSZ elnöke, Vaski János, a Zala Megyei VOSZ társelnöke.
Marton István polgármester köszöntõjében kiemelte, külön öröm számára, hogy Nagykanizsán köszönthetik a jelölteket. Dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere kiemelte: jót, s jól akart Demján Sándor, amikor megalapította a Prima Primissima Díjat. Jót akartak a zalai szervezõk, amikor csatlakoztak a nagyszerû lehetõséghez. A nagykanizsaiak mûvészetek iránti fogékonyságát és a kultúra iránti elkötelezettségét mutatja az is, hogy ilyen szép környezetben ünnepelhetjük a tíz díjazott személyt.
Díjazottak: Hertelendy Attila (színház és filmmûvészet), Stamler Lajos (képzõmûvészet), Németh József (tudomány), Skrabut Éve (népmûvészet), Igricek – Farkas Tibor (közmûvelõdés), Horváth Károly (zenemûvészet), Vágó Lászlóné Szan-Dia Fitness Wellness (sport) kategóriákban. Közönségdíjban részesült Hertelendy Attila színmûvész.
A 2008. évi Zala Megyei Prima Díj fõdíját városunkból Rózsás János kapta (irodalom), és Dr. Márkus Ferenc (oktatás és köznevelés) kategóriákban, valamint Zalaegerszegrõl Bertók Sándor (építészet és építõmûvészet) kategóriában.
Az ünnepi mûsorban fellépett az Igricek Együttes, Baráth Yvette és a Szivárvány Énekegyüttes, a Kanizsa Táncegyüttes és a Szan-Dia Fitness-Wellness. A mûsorszámok között a közönség öt perces rövidfilmet láthatott a díjazottakról.
A fõdíjasok a Kincsem szobor mellé egymillió forintot kaptak, de valamennyi díjazott értékes jutalomban részesült. A díjazottak nevében Dr. Márkus Ferenc mondott köszönetet.
– Talán ez az este is bizonyítja, hogy a tudomány és a mûvészet a világmegmutatás és a világmeglátás nem egyesíthetetlenül különbözõ módjai – hangsúlyozta a díjátadó ceremónia végén Balogh László. – Az ellentétek nem ellentmondóak, hanem kiegészítik egymást – folytatta. Életünket jó esetben keresztül-kasul szövik a mûvészetek és a tudományok, de szükségünk is van rá, hiszen a szívek ebbõl épülnek, értelmünk ebbõl gyarapodik. A kultúra lelki táplálék, melyet minden mûvelt nemzet igyekszik közkinccsé tenni, így a magyar is. S örök emberi igény, hogy egy társadalom nem lehet meg olyanok nélkül, akik készek a másikat megsegíteni önérdek nélkül. Vannak ilyen segítõk, támogatók, szponzorok, mecénások, feladatmegoldók. Aki megajándékoz másokat, önmagát ajándékozza meg. Elég a hazának az, ha mindenki elvégzi a maga feladatát. Végül megköszönte Doucha Ferencnek, a VOSZ Zala Megyei elnökének, ezen rendezvény motorjának a munkáját, hiszen nélküle nem lehettek volna ünneplõ lélekkel együtt .
B.E.


2008-11-10 12:51:40


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül