Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891668    








Honlapkeszites

Útfelújítási program az autópályákon is 49 milliárd forintból

Újabb, ezúttal a gyorsforgalmi hálózatra is kiterjedõ útfelújítási programot jelentett be Völner Pál infrastruktúráért felelõs államtitkár. Az uniós forrásból 314 kilométeren megvalósuló fejlesztések a tervek szerint a jövõ év végéig minden szakaszon befejezõdnek majd.


A gyorsforgalmi úthálózaton 180 km hosszban 27,1 milliárd forint tervezett összköltséggel végezhet el beavatkozásokat a közútkezelõ. A fejlesztések az M1, M3, M7 autópályát és az M30 autóutat érintik több szakaszon, jellemzõen az egyik pályaoldalon. Az országos fõúthálózaton további 134 km hosszban, 21,7 milliárd forint tervezett összköltségû felújítás elvégzése válik lehetõvé. A programba a közútkezelõ javaslatai alapján a 3., 4., 441., 52. és 74. sz. fõutak egyes szakaszai kerültek be. A tervezett kivitelezési költségek az itt található közúti hidak felújítását is fedezik. A munkálatok a támogatási szerzõdés aláírása és a fennmaradt tervezési feladatok elvégzése után várhatóan idén õsszel kezdõdhetnek meg.

 

A fejlesztések eredményeként, a szûk keresztmetszetek megszüntetésével a tranzitforgalom gyorsabban, kevesebb akadállyal haladhat át az országon. A leromlott burkolatminõségû, nyomvályús útszakaszok, hidak rendbe tételével várhatóan csökken a balesetek és torlódások száma, javul az egyéni és közösségi közlekedés, az áruszállítás színvonala. A folyamatos, gyors és biztonságos eljutásnak köszönhetõen teljesülhet az átmenõ forgalom TEN-T hálózaton tartásának alapvetõ célja.

 

Völner Pál felidézte, hogy a közlekedésért felelõs tárca tavaly két útfelújítási programot is indított: az egyikben országszerte több mint 110 szakaszon összesen mintegy 700 kilométernyi alsóbbrendû mellékút teljes körû rekonstrukciója valósul meg. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogató döntése nyomán 82 milliárd forintból indíthatott fejlesztéseket az Új Széchenyi Terv forrásaiból. A legégetõbb problémák kezelésére a minisztérium tavaly õsszel hirdette meg a másik, a nyomvályúk és felületi egyenetlenségek megszüntetését célzó országos útfelújítási programot. A 33 milliárd forintos keretösszegbõl megkezdett, engedélyhez nem kötött beavatkozások összesen 267 kritikus állapotú szakaszon, több mint 565 kilométeren javítják tartósan az útállapotokat.

 

A három programban összesen tehát közel 1600 kilométeren végeznek el az útállapotok tartós javulását eredményezõ beavatkozásokat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hazai és uniós forrásokból mintegy 165 milliárd forintot fordíthat a legrosszabb állapotú, legforgalmasabb szakaszok rendbetételére – tette hozzá az államtitkár.

 

A 74-es fõútvonal a 7-est és a 8-as fõutat köti össze. Kezdõpontjától, Nagykanizsától végpontjáig, Vasvárig 75,145 km-t tesz meg. Nagykanizsánál az M7-es autópálya felett halad el, Bak közelében a 75-ös fõutat körforgalommal keresztezi, majd Zalaegerszeg mellett a 76-os fõúttal közös nyomvonalon haladva elkerülõ útként funkcionál. Kilométereit Nagykanizsától számolják és Vasváron van a 75-ös kilométer. Érintett települései: Nagykanizsa, Magyarszentmiklós, Bocska, Zalaszentbalázs, Hahót, Zalaegerszeg, Egervár, Gyõrvár, Vasvár

Kanizsa



2014-02-22 11:58:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül