Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892441    








Honlapkeszites

Fazekas: az új földtörvény május elsején mindenképpen hatályba lép

Az új földtörvény május elsején akkor is hatályba lép, ha arra az unió bizottsága nem üti rá a pecsétet, akkor is hatályba lép, ha az esetleg egyeseknek nem tetszik - jelentette ki Fazekas Sándor sajtótájékoztatón. A vidékfejlesztési miniszter elmondta: a tisztánlátás értekében vizsgálatot rendelt el a magyar földekre megkötött osztrák haszonélvezeti szerzõdésekkel kapcsolatban Gyõr-Sopron-Moson, Vas, Zala és Veszprém megyében.


A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: az új törvény legfontosabb rendelkezése, hogy a nemzeti értéket képviselõ magyar termõföldet védi, és a magyar földmûveseket hozza elõnyös helyzetbe azzal, hogy akik helyben laknak és ott gazdálkodnak, azok vehetik meg a földeket.
Fazekas Sándor szerint az új földörvény az egyik legszigorúbb szabályozás Európában. Megalkotásakor figyelembe vették más országok gyakorlatát, ezeket a legcélszerûbb magyar megoldásokkal ötvözték, hogy a magyar földmûvesek érdekét megóvják a spekulánsokkal szemben - mutatott rá.
A tárcavezetõ hangsúlyozta: az új jogszabály gátat szab mind a bel-, mind a külföldi spekulánsok termõföldvásárlási törekvéseinek Magyarországon. Az elmúlt két évtizedben ezekkel a szándékokkal gyakran lehetett szembesülni az országban - fûzte hozzá.
A jogsértések üldözése érdekében több rendelkezés is született - hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor. Példaként hozta a büntetõ törvénykönyvet, amely szerint a zsebszerzõdések megkötését 1-tõl 5 évig terjedõ szabadságvesztéssel lehet büntetni. Hozzátette: a spekulatív módon megszerzett termõföldet az állam kisajátíthatja, és élhet elõvásárlási jogával is, ha gyanús ügyletet feltételez. A magyar állam ebbõl az okból több tízezer hektár termõföldet vásárolt az utóbbi években - jegyezte meg.
Fazekas Sándor szerint várható volt, hogy az új földtörvényt támadások érik. Ez különösen intenzív volt az osztrák agrárminiszter részérõl - fûzte hozzá. Megfogalmazása szerint "spekulánsokat, törvénysértõket, nem ritkán csalókat véd az, aki a magyar törvényeknek e rendelkezéseit kifogásolja". Kifejezetten károsnak nevezte, hogy újabban egyes baloldali ellenzékiek is támadják Brüsszelben a kormány földpolitikáját.
A vidékfejlesztési miniszter elmondta: a tisztánlátás értekében vizsgálatot rendelt el a magyar földekre megkötött osztrák haszonélvezeti szerzõdésekkel kapcsolatban Gyõr-Sopron-Moson, Vas, Zala és Veszprém megyében. Ennek alapján a földhivatalok a mezõgazdaság más szakigazgatási szervezeteivel együtt áttekintik a haszonélvezeti szerzõdéseket. A miniszter szerint fontos tudni, kikrõl van szó, és mely területeket érintenek a haszonélvezeti szerzõdések.
Az MTI kérdésére közölte: a haszonélvezeti szerzõdések vizsgálata hétfõn kezdõdik a négy dunántúli megyében.
Fazekas Sándor szólt arról, hogy a kormány szerdán elfogadta a helyi földbizottságok mûködésérõl szóló, hamarosan hatályba lépõ rendeletet. Ez a jogszabály illeszkedik az új földtörvényhez, amelynek egyik legfontosabb intézkedése, hogy a föld adásvételekkel kapcsolatban a helyben élõ gazdák közössége által megválasztott földbizottságot vétójog illeti meg, tehát a helyi gazdák jóváhagyása nélkül nem jöhet létre földvásárlás.
A helyi földbizottságokat minden magyar településen létre kell hozni, a testületek május elseje után kezdik meg mûködésüket. A testületek tagjait áprilisban választják meg. Az 1000 hektárnál kisebb mezõgazdasági területtel rendelkezõ településeken a testületekbe három, 1000-5000 hektár között öt, 5000 hektár felett hét, 15 000 hektár felett pedig kilenc tagot választanak.
Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter közölte: osztrák kollégájával továbbra sem tervez kétoldalú találkozót.

MTI - Kanizsa



2014-02-24 05:52:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül