Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893132    








Honlapkeszites

Cseresnyés Péter: Zala megye és Nagykanizsa foglalkoztatási helyzetérõl

Csökkent a regisztrált álláskeresõk száma az elmúlt egy évben Zala megyében. A legfrissebb adatok szerint január végén a megyében 28 százalékkal kevesebb álláskeresõt regisztráltak, mint tavaly ilyenkor. A pozitív tendencia városunk mutatóiban is megmutatkozik. Ezt és a konkrét számokat részletezte Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ, polgármester.

– Magyarország jobban teljesít a foglalkoztatásban, mint korábban, és mint más európai országok általában. Ez a tendencia megyénkben is érvényesül, hiszen a legfrissebb adatok szerint január végén 13.871 álláskeresõt regisztráltak, ami az egy évvel korábbinál 5.400-al, vagyis 28 százalékkal kevesebb – kezdte a tájékoztatót Cseresnyés Péter.


Az országos adatokat tekintve, a 2010-es kormányváltáshoz képest 255 ezerrel dolgoznak többen, és folyamatosan nõ a foglalkoztatottak száma. – Örömteli és pozitív, hogy a kormányzati szándéknak megfelelõen egyre többen élnek segély helyett munkából – hangsúlyozta a polgármester. Ezt követõen pedig adatokkal alátámasztva elmondta, a megállapítás Zala megyére is igaz.
Megyénkben minden korcsoportnál megfigyelhetõ a csökkenés. A pályakezdõ álláskeresõk száma közel 20 százalékkal lett kevesebb a tavaly januárihoz képest, a szakképzetlenek száma 33,5, míg a diplomásoké 29,5 százalékkal mérséklõdött. Zala minden településén érezhetõ ez a hatás, az egy évvel korábbihoz képest minden térségében kevesebb az álláskeresõ. Zalaszentgrót és Letenye térségében közel 40 százalékkal csökkent a számuk.
– Mindez azt tükrözi, hogy az országos foglalkoztatási tendenciának megfelelõen Zalában egyre többen dolgoznak. A nyilvántartott álláskeresõk aránya január végén 10,6 százalékos volt a megyében, ami az egy évvel korábbinál 3,9 százalékkal kevesebb – emelte ki a város elsõ embere.
Ezt követõen tért ki Cseresnyés Péter Nagykanizsára. Ahogy elmondta, csökkent a városunkban is a munkanélküliség. Ha összevetjük a tavaly és a most januári adatokat, akkor 2,5 százalékkal csökkent a munkanélküliség, ugyanis a 9,69 százalékról 7,01 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta. Egy év alatt 783 fõvel lett kevesebb a nyilvántartott álláskeresõk száma Nagykanizsán. Biztató továbbá, hogy az országos átlagnál jóval nagyobb mértékben nõtt Zalában és ezen belül hangsúlyozottan Nagykanizsán a nem támogatott foglalkoztatások száma. Az országos átlagnak ez körülbelül a duplája.

– A foglalkoztatás nõtt, a munkanélküliség csökkent. Ezzel párhuzamosan tavaly infláció fölött nõttek a nettó bérek Magyarországon. 2013 egészében közel öt százalékkal nõttek a nettó keresetek és 3,4 százalékkal a reálkeresetek az országban. E mellett a rezsicsökkentésnek, az adócsökkentésnek, az alacsony adókulcsnak és a gyed-extrának köszönhetõen még több pénz marad a családoknál idén is. Továbbá azért is bizakodóak lehetünk, mert a további foglalkoztatási programok és a tartós gazdasági növekedés segíteni fogja, hogy még több ember találjon munkát – zárta a tájékoztatót a polgármester.

V.M.



2014-02-26 13:53:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül