Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893151    








Honlapkeszites

A gépkezelõk, termék-összeszerelõk, forgácsolók lehetnek a legkeresettebbek az idén

Az idén a gumitermék gyártó gépkezelõk, a termék-összeszerelõk, valamint a forgácsolók lehetnek a legkeresettebbek a magyar munkaerõ-piacon, míg az erdészet, vadászat, halászat területén csökkenhet leginkább a munkavállalók száma - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (MKIK-GVI) munkaerõ-piaci prognózisából.


A Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján megtalálható Munkaerõ-piaci barométer 2014 címû összegzésbõl kiderül, hogy a két szervezet összesen 7108 gazdálkodó válaszaiból állította össze elõrejelzését. A megkérdezett cégek és vállalkozások által foglalkoztatottak létszáma 2013-ben meghaladta az 565 ezret.
Az országos összesítés szerint 2014-ben még az egyszerû ipari foglalkozásúak, a hegesztõk, lángvágók, fémmegmunkálók, valamint a bolti eladók körében emelkedhet leginkább a foglalkoztatottak száma. Ezzel párhuzamosan a munkaerõ létszámának legnagyobb csökkenése az erdészeti terület mellett a tehergépkocsi-vezetõ, kamionsofõr foglalkozások esetében várható; ezeknél a szakmáknál 100 vagy annál több munkavállaló elbocsátását tervezik a megkérdezett munkáltatók. Ennél kisebb mértékû létszámcsökkenést terveznek például a minõségbiztosítási technikusokat, kereskedõket foglalkoztató munkáltatók.
Az egy évvel korábbi elõrejelzésben még a gumitermék gyártó gépek kezelõi és az egyéb ügyintézõ foglalkozások voltak az elsõ helyen a létszámcsökkentésben érintett foglalkozások listáján - jegyzi meg az NFSZ.
A pályakezdõk körében 2014-ban a legkeresettebbek ugyancsak a gumitermék gyártó gépek kezelõi, a könyvvizsgálók, könyvelõk, valamint a textilipari gépek kezelõi és a gyorséttermi dolgozók lehetnek - közölték.
Az NFSZ az MTI kérdésére közölte: a szolgálatnál nyilvántartott álláskeresõk közül 2013-ban több mint 117 ezren szerettek volna egyszerû szolgáltatási és szállítási foglalkozásban elhelyezkedni, ezzel ez volt a legkeresettebb terület. Ezután következik a bolti eladói szakma, ahol 38 324-en, majd az általános irodai adminisztrátori terület, ahol csaknem 23 ezren szerettek volna elhelyezkedni, de több mint 10 ezren kerestek munkát az egyéb takarító és kisegítõ, és a mechanikai gép összeszerelõ területen is.
A foglalkoztatási szolgálat ezzel kapcsolatban megjegyzi: a magyar munkaerõ-piacot területi egyenlõtlenségek és alacsony mobilitás jellemzi. Sokszor azért nem talál egymásra a kereslet és a kínálat, mert az adott szakmájú/képzettségû állást keresõ személynek - a formális képzettségen felüli - szakmai ismeretei, munkatapasztalata, munkavégzési készségei és kiegészítõ kompetenciái nem megfelelõek. Emellett az egyensúlytalanságot elõidézheti az is, hogy bizonyos állások speciális szakképzettséget igényelnek, magas fluktuációval, kedvezõtlen munkakörülményekkel (monotonitás) és bérezési viszonyokkal rendelkeznek.

 

MTI - Kanizsa



2014-03-06 08:18:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül