Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949345    








Honlapkeszites

Orbán Viktor: Magyarországnak ismét van jövõje, mely felett kizárólag saját maga rendelkezik

A Kanizsai Dorottya Kórház történetének legnagyobb felújítását lezáró ünnepélyes átadóra került sor a Sürgõsségi Betegellátó Osztály elõterénél. A két fejlesztési program zárásaként tartott avatón Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is részt vett.

Az intézmény az elmúlt években a Kanizsai Dorottya Kórház sürgõsségi ellátásának korszerûsítése és a Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a Kanizsai Dorottya Kórházban elnevezésû projektek keretében zajló munkálatok ellenére mindvégig folyamatos betegellátást biztosított a város és a térség lakói számára.


– Érdemes egy pillanatra megállnunk és számot vetnünk az elmúlt évek feladataival, megvalósult terveivel, hogy mindebbõl töltekezve kitûzhessük a közös jövõnk céljait és a további fejlõdésünk lépéseit. A mai nap egy ünnepnap a számunkra, amikor lehetõségünk nyílik összegezni mindazt, amit eddig megtettünk, hogy az elvégzett munka örömeit közösen élhessük át azokkal, akik a munkában segítettek bennünket – kezdte ünnepi beszédét Cseresnyés Péter, országgyûlési képviselõ, városunk polgármestere. Ahogy elmondta, a lezárult kórházi felújítás idõszaka a város, a térség és az ország ünnepe is. A városé és a térségé, mivel több mint százezer ember egészségének és élete jobb minõségének jelent garanciát, ami egyben biztonságot és stabilabb jövõképet jelent. Ünnep az ország egészének is, hiszen egy újabb erõs bástyája született az egészségügynek.
Hangsúlyozta, Nagykanizsa hazánk egyik olyan erõs kapuja, amely nyitva áll mindazok elõtt, akik polgári hagyományait, értékeit kívánják gyarapítani. Olyan kapu városunk és a térség, amely óriási lehetõséget kínál, ahol kiaknázható tudás és akarat létezik évszázadok óta, és amely összekötõ kapocs hazánk és a déli területek között.
– A kórház megújulása, közös megújulásunk bizonyítéka, amely megkoronázza azt a kitartó munkát, azt a stratégiát, amely az elmúlt éveket jellemezte és elindította térségünket egy hosszútávú fejlõdés útján – folytatta a polgármester. A sikerek közt említette a csatornaberuházás lebonyolítását, a belváros rekonstrukcióját, a százmilliós nagyságrendû viziközmû fejlesztéseket, az intézményi felújításokat, a játszóterek egy részének fejlesztését, a hulladékdepó fejlesztését és a mûfüves pályák építését, valamint a munkahelyteremtést. Ennek csúcspontja a mintegy négymilliárd forintos beruházással a kórház megújulása, amely az együttmûködés jelképe.
Az elmúlt évben Nagykanizsa több alkalommal kapott támogatást a kormányzattól, mely biztosította a város mûködését és fejlesztését és lehetõvé tette, hogy a 2013-as 2014-es városi költségvetés olyan stabil lehessen, mely alapot adhat az új célok kitûzésére és a sikeres továbblépésre.
– A mai nap olyan jelentõs nap számunkra, mely méltó az elismerésre és méltó arra is, hogy kihúzva magunkat büszkén álljunk meg egy pillanatra és ünnepeljük a közösen megteremtett értékeinket. Mert ne feledjük: Nagy álmok, nagy lehetõségek, Nagykanizsa – zárta beszédét a polgármester.
A kórházban lezajlott fejlesztések, projektek eredményeit dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház fõigazgató fõorvosa mutatta be. Kiemelte, hosszú elõkészítés, segítõ szándék és jóindulat eredményeként négymilliárd forintból valósult meg az intézményben a fejlesztés. A Sürgõsségi Betegellátó Osztály 900 négyzetméter alapterületû jól szervezett egységbe költözött. A közös fogadóhely megteremti a lehetõségét annak, hogy a legsúlyosabb állapotban lévõ betegek is idõveszteség nélkül a legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek a nap 24 órájában. Teljesen megújult a központi mûtõblokk, az intenzív osztály, a szülészeti egység, valamint egy új urológiai endoszkópos labor kezdte meg a mûködését. Kuriózumnak számít az intézményben a mikrobiológia, amely szintén új helyre költözött, ahogy a kórbonctan is. Megújult a fõépület központi lépcsõháza, automata tûzoltó rendszert építettek ki, és az elektromos hálózatot is fejlesztették. Ezeken kívül komoly szakmai és informatikai fejlesztéseket is végrehajtottak és az épület arculata is megújult. A kormány a megvalósítást a kivitelezés fázisában több mint 400 millióval támogatta.
– Ezek a fejlesztések alapjaiban járulnak hozzá ahhoz, hogy javuljon a hozzánk tartozó több mint százezer ember egészségügyi ellátásnak a színvonala, javuljanak a megbetegedési és halálozási adatok és javuljanak azon végsõ eredménymutatók is, mint az ellátáshoz való hozzáférés vagy a betegelégedettség. Ma már elmondhatjuk, hogy a megújult kanizsai kórház felnõtt ezekhez a feladatokhoz – mondta a fõigazgató fõorvos.
A jövõ hónapban pedig befejezik a rehabilitációs szolgáltatásokat fejlesztõ projektjüket, és további két pályázatot koordinálnak. A fejlesztések vonzásában, valamint a bevezetett rezidensi ösztöndíjprogram eredményeként soha nem tapasztalt számú orvos dolgozik az intézményben.
Orbán Viktor miniszterelnök elõször azon több száz embert köszöntötte, akik azért érkeztek a kórházhoz, mert úgy érzik, hogy április 6. fontos nap lesz az életükben. Nekik azt mondta, hogy az elmúlt négy évben a nemzeti kormány azzal töltötte az idejét, azt tartotta a legfontosabb feladatának, hogy megvédje a magyar embereket. Egyben pedig köszönetet is mondott a kanizsaiaknak, és rajtuk keresztül minden magyar polgárnak, mert õk meg a kormányt védték meg.
– Ahhoz, hogy mi megvédhessük az embereket szükség van arra, hogy az emberek megvédjék a kormányukat. Ezért hálásak vagyunk és köszönünk minden bíztatást, jó szót, amellyel az elmúlt négy esztendõben tartották bennünk a lelket, hogy mi is tarthassuk önökben a lelket. Magyarország a szakadék szélén állt, de sikerült visszarántani. Magyarország ma jobban teljesít – hangsúlyozta a miniszterelnök.
Ezt követõen szólt a felújított épület átadásáról. Arra emlékeztette a kanizsaiakat, hogy március 1-jétõl új idõszámítás kezdõdött Nagykanizsán, mert a kormány a korábban felhalmozott 6,3 milliárd forintos adósság alól a várost teljes egészében kiváltotta, továbbá az elmúlt négy évben 35 milliárd forintnyi fejlesztés érkezett Kanizsára.
– Az utóbbi két-három évben Magyarországon szinte szokásossá vált, hogy gyárakat és új üzemegységeket avathatunk fel. Ez így van rendjén, mert 2010-ben azt vállaltuk, hogy talpra fogjuk állítani a magyar gazdaságot. Azonban azt is vállaltuk, hogy az összeomlás szélére sodort magyar egészségügyet meg fogjuk menteni. Ezért különösen örömteli az, hogy ma itt egy kórházfelújítást adhatunk át – mondta.
Hozzátette, a kórház átfogó rekonstrukciójára több mint 20 éve nem került sor. A beruházással megújították és lehetõvé tették, hogy az ellátás színvonala javuljon. A fejlesztés eredményeképpen a kor technológiai színvonalának megfelelõ optimálisan kihasználható, költséghatékonyan mûködtethetõ egészségügyi intézmény jött létre. A kórház mûködését is konszolidálták, a kórházi dolgozók pedig bérfejlesztésre összesen közel fél milliárd forintot kaptak tavaly és tavalyelõtt.
– Ennek a munkának az alapjait együtt teremtettük meg, amikor 2008-ban közösen mondtunk nemet arra, hogy a magyar egészségügyi rendszerbõl üzletet csináljanak. Nemet mondtunk arra a politikára, amely emberek ellátásáért felelõs intézményeket profitorientált üzleti cégeknek akart odaadni – emlékeztetett Orbán Viktor.
Arról számolt be, hogy a magyar egészségügyi rendszert biztos alapokra helyezték. A kórházak adóssága négy évvel ezelõtt 120 milliárd forint volt, ezt egynegyedével sikerült csökkenteniük. Több mint 300 milliárd forintot meghaladó fejlesztés történik, és közel 400 egészségügyi fejlesztési program fut az országban. 22 új mentõállomást építettek és 60 új mentõállomást újítottak meg, valamint 200 új mentõautót állítottak szolgálatba. A felújításokhoz szükséges forrásokat nem más területekrõl vonták el, hanem népegészségügyi termékadóból befolyt összegekbõl teremtették elõ.
Orbán Viktor mindenkit arra kért, tekintsenek vissza a mögöttünk hagyott négy évre, és vegyék számba, hogy mit értünk el együtt. Gondoljanak, a munkanélküliség csökkentésére, a rezsicsökkentésre, a gazdasági növekedés megindítására és a családoknak adott kedvezményekre is.
– Magyarország a jövõ felé fordult, a maga útját járja és ismét van jövõje, olyan jövõje, ami felett kizárólag saját maga rendelkezik. Ne engedjék, hogy bárki visszafordítsa Magyarországot abba a félhomályos zsákutcába, ahol csak hatalmas erõket mozgósítva sikerül megtalálni a kiutat – zárta beszédét Orbán Viktor.
Ezt követõen szentelték fel és áldották meg a megújult Kanizsai Dorottya Kórházat. A jelképes átadás szimbólumaként Orbán Viktor miniszterelnök a kórház címerét ábrázoló emléktáblát adományozott a kórháznak, így a város és a térség lakóinak, melyet az új osztály elõterében helyeztek el. Majd a felújítás által érintett, átadott épületrészeket tekintették meg az állófogadás elõtt, ahol pohárköszöntõt Szócska Miklós, egészségügyért felelõs államtitkár mondott.
Az avatón többek között jelen volt Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár, Szócska Miklós egészségügyért felelõs államtitkár, Török Krisztina, a Gyemszi fõigazgatója, Manninger Jenõ országgyûlési képviselõ, valamint Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Kormányhivatal vezetõje is.

V.M.

További képek a galériában.



2014-03-10 15:34:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül