Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893245    








Honlapkeszites

Megkezdõdött a tavaszi szántóföldi növények vetése a megyében

Megkezdõdött a tavaszi növények vetése Zala megyében. A tervek szerint az idén csaknem 58 ezer hektáron termelnek majd tavaszi vetésû szántóföldi növényeket - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerdán az MTI-vel.


Süle Katalin elmondta: elsõként a tavaszi árpát és a zabot vetik el a gazdák. A tavaszi árpa vetésterülete várhatóan meghaladja a 3280 hektárt, 1122 hektáron zabot, 1750 hektáron tavaszi búzát, 2430 hektáron pedig szóját termelnek. A tavasz végén több mint 48 ezer hektárnyi területen kezdõdhet el a kukorica és a napraforgó vetése.
Tájékoztatása szerint a megyében a legnagyobb a kukorica vetésterülete, összesen több mint 44 ezer hektáron termelnek hibridkukoricát szemestermény, siló és vetõmag céljára.
A tavaszi vetésû növények magágy-elõkészítése mintegy 2 ezer hektáron már befejezõdött, és folyamatban van az õszi kalászosok fejtrágyázása és gyomirtása is. Az összesen 37 860 hektárnyi terület közel felén már végeztek a munkával. Az õsszel elvetett (14 160 hektár) káposztarepce fejtrágyázását 6400 hektáron, a gyomirtást pedig 4600 hektáron végezték el.
Az agrárkamara megyei elnöke beszélt arról is, hogy a falugazdászok tájékoztatása szerint az õszi vetések többségükben jól sikerültek, a szántók kedvezõ képet mutatnak. Az õszi káposztarepce csaknem 60 százaléka jó minõsítést kapott, míg az õszi árpa 36 százaléka nagyon jó minõsítést, 49 százaléka pedig közepeset.
Az õszi árpa 36 százaléka jó, több mint a fele pedig közepes minõségû. A rozs 90 százaléka, míg a tritikálé 60 százaléka kapott közepes minõsítést.
Süle Katalin összegzése szerint Zala megyében mind az õszi, mind a tavaszi szántóföldi növényeket optimális körülmények között tudták elvetni. Az állomány nem szenvedett károsodást, jól vészelte át a telet, így az eddigi eredmények alapján - ha az idõjárás az évszakoknak megfelelõ, továbbra is kedvezõ lesz - jó hozamra számíthatnak a zalai gazdák.

 

MTI - Kanizsa




2014-03-13 01:38:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül