Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895262    








Honlapkeszites

A Kalmár utca közlekedésbiztonságáról interpellált Dr. Fodor Csaba

Többek megkeresésére közgyûlési interpellációjában Dr. Fodor Csaba képviselõ a Kalmár utca közlekedésbiztonságára hívta fel a figyelmet. A számtalan balesetre tekintettel, arra kérte a polgármestert, tegyen valamit az önkormányzat annak érdekében, hogy a gyalogosok a kijelölt gyalogátkelõhelyen közlekedjenek a vásárcsarnok, az autóbusz-pályaudvar és az áruházak környékén.


A képviselõ javaslatai között gyakoribb járõrszolgálat és láncos korlát felszerelése is szerepelt. Felvetette az autóbusz-pályaudvart és a vásárcsarnokot összekötõ aluljáró kialakításának lehetõségét a Kalmár utca alatt, mely elképzelés már szerepelt a vásárcsarnok tervezése során.
A képviselõ kérdésére Cseresnyés Péter polgármester az alábbiakban válaszolt:
– Az önkormányzati utak kezelésével megbízott Via Kanizsa Városüzemeltetõ Nonprofit Zrt. megvizsgálta az érintett útszakasz forgalmi rendjét, különös figyelmet fordítva a gyalogos közlekedésre. Az út kezelõje több alkalommal tapasztalta, hogy a gyalogosok szabálytalan módon a közeli gyalogátkelõhelyek használatának mellõzésével kelnek át az úttesten. A területen található kereskedelmi és szolgáltató létesítmények jelentõs gyalogos és gépjármû forgalmat generálnak, ami az útszakaszra érvényes 30 km/h sebességkorlátozás mellett is veszélyhelyzetet teremthet.
A gyalogosok elõszeretettel használják a Spar Áruház parkolójától a Kalmár utcára vezetõ járdákat, amelyek közül egy átvezetéssel rendelkezik a Vásárcsarnok irányába. Ez a járdaátvezetés tévesen került kialakításra, hiszen lehetõséget biztosít a gyalogosok szabálytalan átkelésére az Európa Tanács utcába. Ez által mind az egyenesen haladó, mind pedig a kanyarodó gépjármûvek is veszélyeztetik õket.
A Zrt. helyszínbejárásán tapasztaltak alapján a polgármester kezdeményezte a szabálytalanul kialakított gyalogosátvezetés elbontását, amelyet a közútkezelõ május 30-ig elvégez. A közlekedési morálra továbbá az is jellemzõ, hogy ez a beavatkozás önmagában nem oldja meg a felmerült problémát, indokolt a járdaszakasz csõ-, vagy lánckorláttal történõ fizikai lezárása is. A lezáró eszközöket az Európa Tanács utca csatlakozásától a vásárcsarnok gyalogátkelõhelyig terjedõ 73 méter hosszú útszakaszon kell telepíteni a Spar Áruház oldalán, így a gyalogos forgalom a kijelölt gyalogátkelõhely használatára kényszeríthetõ. A lezáró eszközök beszerzésére a Zrt. elõzetes árajánlatot kér, amelynek elfogadását követõen végzik el a telepítési munkálatokat.
A vásárcsarnok aluljárón keresztül történõ megközelítésének lehetõségét a beruházásokért felelõs Városfejlesztési Osztály vizsgálja meg, melynek eredményérõl a késõbbiekben tájékoztatja Cseresnyés Péter polgármester Dr. Fodor Csaba képviselõt.

B.E.



2014-03-15 11:39:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül