Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891390    








Honlapkeszites

Kitart az építõipar lendülete az idén a szakértõk szerint

Kitart az építõipar lendülete az idén az MTI-nek nyilatkozó szakértõk szerint, akik azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a jövõ évtõl lassulás jöhet, mert az új szerzõdések volumenének növekedése visszafogottabb, mint az elõzõ hónapokban volt.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH)  közzétett adatai szerint az építõipar termelése januárban 15,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Szezonálisan kiigazítva a termelés 0,8 százalékkal volt magasabb a decemberinél.
A januárban kötött új szerzõdések volumene 5,4 százalékkal volt több az elõzõ év azonos idõszakinál. Az új szerzõdések volumene tavaly június óta minden hónapban emelkedett több mint 10 százalékkal, novemberben például 133,2 százalékkal.
Gabler Gergely, az Erste Bank vezetõ elemzõje szerint a januári adatok megerõsítik azt a várakozást, hogy ebben az évben is kétszámjegyû ütemben nõhet az építõipar teljesítménye.
Az elemzõ ugyanakkor hangsúlyozta: az új szerzõdések volumene januárban csak 5,4 százalékkal nõtt a tavalyi év azonos idõszakához képest, ami azt jelzi, hogy a jövõ évtõl, vagy akár az idei év végétõl lassulás jöhet.
Januárban az egyéb építmények építése 34,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az épületek építésének volumene 4,1 százalékkal, ami mutatja, hogy továbbra is az uniós pénzbõl finanszírozott nagy állami beruházások "húzzák" az építõipart - emelte ki.
A magánszektor változatlanul gyenge lábakon áll, de az állami beruházások továbbra is segíthetik a növekedést - fogalmazott. Az idei kétszámjegyû bõvülés után jövõre lassabb, egyszámjegyû, 0-5 százalék közötti növekedésre számít a szakember.
Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke szintén úgy látja, hogy az idén kitart a lendület az építõiparban. Az ÉVOSZ arra számít, hogy hónapról hónapra 7-8 százalékos éves növekedés lesz, mivel a múlt év végén megkötött nagyértékû szerzõdésekbõl eredõ munkákat ténylegesen ebben az évben kell megvalósítani.
Tavaly Magyarország a 2007-2013-as uniós pénzügyi ciklus utolsó évében a lehetõ legtöbb pénzt igyekezett lehívni, ami a kivitelezésben és a szerzõdéses állomány nagy ütemû növekedésében is érzékelhetõ volt - mutatott rá az ÉVOSZ alelnöke.
Kiemelte: az új szerzõdések kötésében viszont érzõdik az, hogy az új, 2014-2020-as európai uniós ciklus még nem indult be.
Koji László úgy vélte, az EU-nak, illetve Magyarországon az új kormánynak egyaránt idõigényes feladatot jelent majd az uniós pénzügyi ciklus elsõ éves pályázatainak megjelentetése, az eredmény kihirdetése és a szerzõdések megkötése. Hozzátette: csak ezt követõen kezdõdhet az építõipar számára munkát jelentõ kivitelezés.

 

MTI - Kanizsa



2014-03-21 07:38:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül