Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893316    








Honlapkeszites

Megérkezett az elsõ menetrend szerinti orosz repülõgép Sármellékre

Közel 180 utassal a fedélzetén szállt le vasárnap délelõtt Sármelléken az elsõ orosz menetrend szerinti repülõgép, amely ezentúl hetente szállítja az utasokat Moszkva és a Hévíz-Balaton Airport között.


Az elsõ gép fogadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Papp Gábor polgármester (Fidesz-KDNP), a repülõteret üzemeltetõ Hévíz városának polgármestere elmondta: az utóbbi két év törekvéseinek eredménye, hogy már nemcsak charterek, de menetrend szerinti gépek is érkeznek a Balaton melléki reptérre.
Amikor két évvel ezelõtt átvette a város az üzemeltetést, az orosz piaci növekedést is megcélozták, amelyhez a térségben mûködõ utazási irodák is partnerek voltak. A Vedi Tour, a Robinson és az 1000 Út utazási iroda közremûködésével egyre bõvült a charterek száma, majd ezek magas kihasználtságának eredményeként indulhatott el a menetrend szerinti moszkvai járat, amely a várakozások szerint akár hetente többször is érkezhet.
A polgármester kitért arra is, hogy amióta Hévíz átvette az üzemeltetést, az utasok száma évente 30-40 százalékos mértékben bõvült. 2012-ben 18 ezren, tavaly pedig már közel 29 ezren vették igénybe a sármelléki repülõteret, idén pedig minimálisan 35 ezer utassal számolnak.
Papp Gábor elmondta még: levélben kértek és kaptak tájékoztatást a Külügyminisztériumtól és a Magyar Turizmus Zrt.-tõl, vajon az orosz-ukrán válság befolyásolhatja-e az orosz turisták érkezését, de azt a választ kapták, hogy "nem lesz gond az oroszok beutazásával".
Benkõ Attila, a repülõtér ügyvezetõ igazgatója az MTI kérdésére elmondta: az UTair légitársaság Moszkva Vnukovo és Sármellék repülõtere között közlekedõ elsõ járatával, egy Airbus A321-es géppel 178 utas érkezett, és mintegy félszázan utaztak vele vissza. Moszkvából azonban ezzel párhuzamosan megmaradnak még a charterek is, így vasárnaponként az eddigi 137 fõs utaskapacitás 350-re növekedett.
Hozzátette, hogy a következõ hetekben bõvül az eddigi nyugat-európai járatok száma is, a hagyományos németországi célpontok mellett áprilistól már Friedrichshafenbõl és a svájci Bázelbõl is érkeznek gépek Sármellékre.
Palkó Lajos, a Magyar Tuzirmus Zrt. légiközlekedési stratégiai tanácsadója arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a korábbi évhez képest tavaly 30 százalékkal több orosz turista érkezett a térségbe, s õk átlagosan 8 éjszakát töltöttek itt. A közel 40 ezer orosz csaknem 300 ezer vendégéjszakát jelentett a szálláshelyeken, s ez utóbbi szám már meghaladja az osztrák turisták tartózkodási idejét.
A Hévíz-Balaton Airporton ugyancsak vasárnap avatták fel a világhírû magyarok falát, amelyrõl Kepli József János, Hévíz alpolgármestere elmondta: az újkori magyar történelem és kultúra jeles, külföldön is ismert személyiségeinek fotóit és rövid angol nyelvû életrajzát láthatják a repülõtérre látogatók.
A 14 személyiség "önkényes válogatás" eredményeként került a falra, olyanok, akik valamilyen módon kötõdtek a térséghez. A képeken Liszt Ferenctõl Polgár Judit sakkozóig látható például Petõfi Sándor, Munkácsy Mihály, Solti György és Lugosi Béla színmûvész fotója és életrajza.

MTI - Kanizsa



2014-03-23 11:45:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül