Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948823    








Honlapkeszites

Újabb mûszeradomány a kórháznak
Ünnepélyes keretek között adták át a Gyermekrák Alapítvány által felajánlott COOMBS tesztanalizátort és háttértárolást biztosító hûtõt a Kanizsai Dorottya Kórház Véradójában. Az alapítvány 7,2 millió forint értékben vásárolt hiánypótló orvostechnikai eszközöket a kórháznak. Az orvostechnikai mûszeradományt Balogh István, az alapítvány elnöke adta át Marton István polgármesternek, illetve Dr. Kovács József fõigazgatónak.

Az adomány a legjobbkor érkezett Kanizsára, hiszen a súlyponti kórház transzfúziológiai állomásán az orvosok egy tizennégy éves, gyakorlatilag használhatatlanná vált készülékkel voltak kénytelenek ellátni a betegeket. Az elavult készülék cseréjét a kórház gazdasági helyzete nem tette lehetõvé.

Az új, automatikus teszt analizátornak nélkülözhetetlen szerepe van a daganatos gyermekek diagnosztikája és ellátása során. A betegség megállapításakor a teszt analizátorral végezhetõk el a szükséges antitest-szûrések. A kemoterápiás kezelés során a gyermekeknek több alkalommal lehet szükségük vérátömlesztésre, és a transzfúzió kizárólag választott vérrel történhet. A vérválasztáshoz, a tesztpróbák elvégzéséhez szükséges az új berendezés. A készülékhez tartozó szoftver biztosítja az archiválást és a keresztpróbák biztonságos kezelését. A számítógépes rendszer kizárja a szemmel való leolvasás szubjektív tévesztési lehetõségeit, ugyanakkor az eredmény szemmel is kontrollálható. A készülék kapacitása természetesen a daganatos gyermekeken kívül lehetõvé teszi a felnõtt betegek ellátását, továbbá alkalmas még az immunizált anyák újszülöttjeinek direkt antiglobulinteszt vizsgálataihoz is.
A XXI. század igényeinek mindenben megfelelõ mûszert a Gyermekrák Alapítvány a személyi jövedelemadó egy százalékából befolyt támogatásból tudta megvásárolni. A kórház mûszerparkjának fejlesztését az idén tavasszal már támogatta. Áprilisban egy négy és félmillió forint értékû korszerû kriosztátot vásárolt a kórháznak. A kiemelkedõen közhasznú szervezet jelenleg 737 rákbeteg gyermeknek biztosít térítésmentesen gyógyszereket, vitaminokat, táplálék-kiegészítõ készítményeket, családjuknak pedig rendszeres anyagi támogatást nyújt. Az onkológiai kezelésben részesülõ kis betegek szakszerû életmód, illetve életvezetési tanácsadást is kapnak az alapítványnál dolgozó orvostól. A szervezet gondoskodik a rákos gyermekek megbízható betegszállításáról is. Az eszközöket Dr. Kõcs Mária fõorvos mutatta be a megjelenteknek.
Bakonyi Erzsébet


2008-11-18 10:08:06


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül