Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891888    








Honlapkeszites

Kardeván: tudatos vadgazdálkodásra van szükség

A vadhús "megújuló természeti erõforrás" és egészséges élelmiszer is, jó minõségû vadhús viszont csak tudatos, szakmailag megalapozott vadgazdálkodásból származhat - jelentette ki Kardeván Endre országos fõállatorvos kedden egy budapesti szakmai tanácskozáson.


A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelõs államtitkára a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán megrendezett, a vadegészségügy aktuális kérdéseivel foglalkozó fórumon beszélt errõl. Hozzátette, hogy a vadhús zsírokban, szénhidrátokban szegény, ugyanakkor fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag húsféle, így messzemenõen megfelel a korszerû fogyasztói igényeknek.
Kardeván Endre kiemelte: az elmúlt négy évben a vadgazdálkodási ágazat és a szakigazgatás együttmûködése jelentõs szakmai és gazdasági eredményeket hozott. Így például a Vidékfejlesztési Minisztérium 2010-ben megalkotta a vadhúsrendeletet, amely könnyebbé tette a magyar családok vadhúsvásárlását, valamint a helybeni értékesítést. Emellett a vadhússal kapcsolatos jogszabályi változások árnövelõ hatással voltak, aminek következtében tartósan sikerült magasabb felvásárlási árat elérni a gímszarvas, dám, muflon és õz esetében.
A kedvezõ folyamatnak köszönhetõen a 2012/13-as vadászati évben a teljes ágazati árbevétel 20,3 milliárd forintra emelkedett. Ebben a vadhúsból származó bevétel 5,3 milliárd forintot tett ki, és ezzel elõször haladta meg a külföldi bérvadászatból származó bevételeket. Így a vadhús gazdálkodást meghatározó tényezõvé vált a vadászatra jogosultak számára - jelentette ki az államtitkár. Ezen felül a vadgazdálkodási ágazatot sikerült tartósan nyereségessé tenni az intézkedéssel - hangsúlyozta az államtitkár.
Emlékeztetett: míg 2010-ben 160 millió forintos eredménnyel zárta az évet az ágazat, addig az elõzõ vadászati évben ez csaknem a kilencszeresére, vagyis 1,4 milliárd forintra emelkedett. Így átlagosan 1 millió forinttal maradt több a vadászatra jogosultak zsebében.
Hozzátette, ezért nem igényel különösebb bizonyítást, hogy a javuló gazdasági eredmények mellett a gazdálkodók több energiát tudnak fordítani a szakmailag megalapozott gazdálkodásra.
Simicskó István, az Emberi Erõforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelõs államtitkára az eszmecsere résztvevõit üdvözölve a döntéshozatal felelõsségérõl és az értékek - például a hungarikumok és az õshonos állatok - megõrzésének fontosságáról beszélt.
Gombos Zoltán, a VM élelmiszerlánc-felügyeleti fõosztályának vezetõje az MTI-nek elmondta, a konferencián együtt tekintették át a vadegészségügy aktuális kérdéseit: a vadgazdálkodással foglalkozók, a vadászati jogokat gyakorlók, a vadászatra jogosultak, az állatorvosok, a hatósági emberek, és közösen beszélték meg a gondokat.

 

MTI - Kanizsa



2014-03-26 00:30:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül