Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893147    








Honlapkeszites

Zalában is elindult az Élelmiszerlavina program

Ötödik alkalommal indult el a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és Syngenta Élelmiszerlavina programja. A jótékonysági kezdeményezés révén idén 37 ön-kormányzat és civil szervezet kapott több millió forint értékû vetõmagot, ame-lyeket összesen 67 hektárnyi termõföldbe vetnek el ezekben a napokban. Zala megyébõl három szervezet pályázott sikeresen - tájékoztatta lapunkat Szellõ Gábor, a KRQ Kommunikációs Kft. munkatársa.


Történetének legtöbb résztvevõjével indult el a napokban az Élelmiszerlavina, idén 37 önkormányzatot és civil szervezetet támogatunk, így minden eddiginél szélesebb körben valósul meg a jótékonysági program, hangsúlyozta Cseh Balázs. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta: az Élelmiszerlavina program lényege, hogy a Syngenta által felajánlott több millió forint értékû vetõmagból a résztvevõk helyben burgonyát, zöldborsót, csemegekukoricát, karfiolt, vöröshagymát, fejeskáposztát, paprikát termel-nek, majd ezt odaadják a környéken élõ hátrányos helyzetûeknek, idõseknek, rászoru-lóknak, fogyatékkal élõknek, szociális intézményeknek.

A program különlegessége, hogy a támogatottak szakmai felügyelettel saját maguk ter-melnek, mondta Czigány Tibor, a Syngenta Kft. ügyvezetõ igazgatója. Így azt is megta-nulják, hogy késõbb a saját kertjüket hogyan hasznosítsák, s ezáltal visszataláljanak a munka világába. A nyertesek fõként a hátrányos helyzetû országrészekbõl kerülnek ki, olyan települések is szerepelnek a nyertesek között, ahol már generációk nõttek fel úgy, hogy nem ismerik a mezõgazdasági mûvelést.

A „Tudat Mezsgyéjén” Alapítvány a Zala Megyei Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona ellátottainak próbálja segíteni társadalmi beilleszkedését, reintegrációját. A föld-jeiken megtermelt élelmiszer több mint száz halmozottan hátrányos helyzetû emberhez jut majd el.

Csörnyeföldön a program keretében a helyben lakó nagycsaládosokat, a gyermeküket egyedül nevelõket, roma kisebbséghez tartozókat, a mozgásukban korlátozott idõseket valamint a halmozottan hátrányos embereket, családokat igyekeznek támogatni.

A Vidéken Élõk Esélyeiért Egyesület Zalabaksán indította el Tanoda programját. Ennek keretében életvezetési programot szerveznek, melynek során a gyerekek és szüleik, csa-ládtagok a talaj elõkészítésétõl a palántanevelésen, vetésen keresztül a növények gondo-zását, majd betakarítást és feldolgozást tanulják meg.

Kanizsa



2014-04-04 09:38:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül