Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891806    








Honlapkeszites

Pályázott, nyert, költözik a Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató

Jó évet zárt tavaly, és sikeres pályázatokkal indult az idei év a Nagykanizsai Szociális Foglalkoztatónál. A 2012-es évi közel 84 millió forintos árbevételt, 104 millió forintra sikerült növelni 2013-ban. Köszönhetõ ez annak, hogy megfelelõ árképzéssel, és marketingtevékenységgel komoly eseti megrendeléseket sikerült elnyerniük.


– Pályázati tevékenységünk is aktív volt – mondta Lérántné Mátés Valéria ügyvezetõ. Az összes közül talán az önkormányzat által benyújtott TIOP-os pályázat a legjelentõsebb, melyen 100 millió forintot nyert az önkormányzat az autista és megváltozott munkaképességû személyek foglalkoztatásának elõsegítésére. A Sabján Gyula utcai épületet egyrészt kinõttük, másrészt szerkezeti kialakítása kapcsán sem alkalmas gazdálkodó tevékenység végzésére. Az elnyert összeget az önkormányzat a Petõfi utca 5. szám alatti volt leánykollégium átalakítására fordítja, ahova várhatóan év végén, vagy 2015 elején költözhet át a Foglalkoztató. A munkálatok során megtörténik az épület szerkezeti átalakítása, a közfalak bontása, új munkatermek kialakítása, valamint az épület teljes körû akadálymentesítése. Beépítenek egy liftet, szociális blokkokat alakítanak ki, míg a régieket felújítják. A pályázat keretében minimum 17 fõs létszámbõvítést is kellett vállalni. A létszámbõvítés 40 százalékában az 5. év végére autista személyeket kell foglalkoztatni. Ez egyrészt felelõsségteljes, másrészt komoly szakmai kihívást jelentõ feladat számunkra. Az autizmussal élõk a megváltozott munkaképességûeken belül is többszörösen hátrányos helyzetû csoportot képviselnek. Foglalkoztatásuk eddig egyáltalán nem volt megoldva Nagykanizsán és környékén, így egyben hiánypótló szolgáltatást is nyújtunk ezzel. Az autizmus sajátos tünet-együttesei miatt szakemberek döntik majd el, kik vonhatóak be közülük a foglalkoztatásba, ezen kívül - szintén szakemberek bevonásával – fejlesztõ foglalkozásokat is tervezünk számukra.
A társaság minden évben szerepel a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal pályázatán – ismertette az ügyvezetõ a saját pályázataikat is. A megváltozott munkaképességûek bértámogatására tavaly 83 millió forintot nyertek el, idén 86 milliót, melyet a dolgozók létszámának alakulásától függõen használhatnak fel. Õsszel a Nemzetgazdasági Minisztérium kereskedelemfejlesztést támogató pályázatán szerepeltek sikeresen. Az 5.810 ezer forintból eszközöket, illetve tehergépjármûvet szeretnének beszerezni. Szintén az NRSZH munkahelyteremtõ pályázatán nyert 3.976 ezer forintból egy színes digitális nyomdagép beszerzését tudták megoldani, egyúttal két új álláshellyel is bõvítették a foglalkoztatottak számát. Elbírálási szakaszban van az a TÁMOP-os pályázat is, melyben a társaság 50 fõ megváltozott munkaképességû személy alapképzését vállalta, elsõsorban a nyílt munkaerõpiacon történõ elhelyezkedésük segítése céljából.
– Ugyanis a hatályos törvények szerint minden állami bértámogatásban részesülõ munkáltatónak feladata, hogy minél több megváltozott munkaképességû embert visszavezessen az elsõdleges munkaerõpiacra. Akik rehabilitálható minõsítést kapnak a komplex felülvizsgálat során, õket három éven belül, vagy legkésõbb a harmadik év végéig kell visszasegíteni az elsõdleges munkaerõpiacra. Illetve még a pályázatban azt is vállalnunk kellett, hogy a nem rehabilitálhatók közül – akik rokkantsági ellátásban részesülnek –, lehetõség szerint tranzitáljunk a munkaerõpiacra munkavállalókat – összegezte Lérántné Mátés Valéria, a Szociális Foglalkoztató ügyvezetõje.
B.E.
 



2014-04-05 05:03:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül