Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892184    








Honlapkeszites

Megyei jogú városok a kormány költségvetési javaslatáról
Marton István polgármester elképzelése szerint rendszeressé kívánja tenni a helyi sajtó képviselõivel való hétfõi sajtóbeszélgetéseket. Ez alkalommal többek között ismertette a megyei jogú városok Sopronban tett állásfoglalását.

A Kósa Lajos debreceni polgármester, egyben a szövetsége elnöke szignójával ellátott dokumentum többek között azt tartalmazza, hogy a szövetség a költségvetés harmadik változatát sem tudja elfogadni. Indokaik közt szerepel, hogy az idei évi normatív támogatások, melyeknek az alapfeladatok ellátásra létrehozott intézmények mûködését kellene hogy biztosítsák, nem vették figyelembe a korábbi év inflációs hatását, ugyanakkor az idei évben bekövetkezett közüzemi díjemelések mértéke olyan jelentõs, hogy a mûködéshez évközben kellett többletforrásokat biztosítani. Ilyen helyzetben a normatív támogatások 2008. évi mértékéhez viszonyított csökkentése egyértelmûen az alapfeladatok ellátásának ellehetetlenülését fogják jelenteni. Továbbá az idei évi bérfejlesztés kihatása jövõ évben már önkormányzati forrást igényel, aminek elõteremtése az önkormányzatok számára rendkívüli nehézséget jelent. A tervezett megszorító intézkedések azt a munkáltatói kört érintik, akik stabil adózók, ugyanakkor anyagi elismertségük nem éri el a piaci szereplõkét. Mind a közalkalmazottak, mind a köztisztviselõk esetében az utóbbi tíz évben kevés példa akad, hogy az úgynevezett szerzett jogaik csorbulnak. Lehetséges, hogy a tizenharmadik havi bér elmaradása fiskális szempontból fedezetet nyújt az idei évi bérfejlesztés jövõ évi fedezetére. Azonban, mint az önkormányzati dolgozók életkörülményeiért felelõs önkormányzati vezetõk számára ez nem elfogadható. Az elmúlt idõszakban a többcélú kistérségi társulások támogatását a kormány kiemelten kezelte. Ám a most tervezett támogatás csak a társulások elsorvasztására elegendõk.

Marton István bejelentette azt is, hogy az ellene indult fegyelmi eljárások során kérték a közigazgatási hivatal állásfoglalását. Ebbõl kiemelte, hogy az alpolgármester jogkörének megvonása illetve új helyre költöztetése nem ütközik jogszabályba. (Részletesen olvasható lapunk 5. oldalán) Ám a Kanizsa kérdésére, hogy a másik két ügyben milyen állásfoglalás született, nem válaszolt. Továbbá arról is szót ejtett, hogy dr. Károlyi Attila szocialista képviselõ fegyelmi eljárást kezdeményez Cseresnyés Péter ellen, egy állítólag „eldugott” levél ügyében.


2008-11-20 11:03:47


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül