Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892307    








Honlapkeszites

Eredményeikrõl adtak számot

A Zaláért Egyesületnek az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Közösen a kanizsai Paktumért” címû, TÁMOP-1.4.5-12/1-2012-0001 jelû pályázatát a Humán Erõforrás Programok Irányító Hatóságának vezetõje 2012 novemberében 56 millió forintos támogatásra (100%) érdemesnek ítéltre. A projekt 2013. január elsejétõl ez év április 30-ig tart az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

A projekt keretein belül a nagykanizsai és a zalaegerszegi kistérségben élõ hátrányos helyzetû munkanélküli, álláskeresõ személyek foglalkoztathatóságának javítása, munkaerõ-piaci integrációjuk segítése mentorálással, foglalkoztatásuk támogatása, valamint a munkáltatók foglalkoztatásának bõvítésére, hátrányos helyzetû munkavállalók fogadására való felkészítés zajlik. A program egyébként a Nagykanizsai Kistérség Foglalkoztatási Paktum céljait figyelembe véve valósult meg az egyezmény szereplõinek összehangolt szükségleteire való hatékony reagálás és a tagok által megfogalmazott projektek megvalósítása, a helyi munkaerõpiac fellendítése érdekében.


E projekten belül 20 fõ kompetenciafejlesztésben (digitális írástudás képzés), majd sütõipari munkás képzésben vett részt 2013. március 1-tõl, ezt követõen augusztus végétõl tiezennégyen a Kanizsai Pékség Zrt. nagykanizsai, hatan pedig a zalaegerszegi üzemben kerültek elhelyezésre (melybõl hat hónap idõtartam támogatott foglalkoztatás.) A program során a térségben élõ 100 fõ álláskeresõ folyamatos felkészítése történik a tartós munkavállalásra, egyéni fejlesztési terveknek megfelelõen. A program keretén belül továbbra is folyamatos a paktum-partnerség erõsítése, valamint a célcsoport munkaerõ-piaci esélyeinek javítása érdekében a partnerségben résztvevõ szervezeteknél kapacitás-, illetve kompetencia- és szolgáltatásfejlesztés történt.

A projekt konzorciumi partnerségben valósulhatott meg a Zaláért Egyesület, mint fõpályázó, a Kanizsa Pékség Zrt. és Szepetnek Községi Önkormányzat együttmûködésében. A Kanizsai Pékség Zrt. biztosította a képzés gyakorlati helyszínét, majd a végzett hallgatók a pékségnél állhattak munkába, míg Szepetnek foglalkoztatásában egy fõ mentor foglalkozik az álláskeresõ célcsoporttal és mûködik együtt velük.

A kiválasztásnál a pékséggel együttmûködve huszan kerültek a programba, egyéni esetnaplók folyamatos vezetésével. Egyben a digitális írástudás képzésére is nagy hangsúlyt fektettek, mely a sütõipari munkás képzést elõzte meg. A képzés célja az volt, hogy a hallgatók ismerjék meg az ECDL moduljainak követelményeit, a vizsga anyagát, az IKT eszközök használatát. A pékség komoly technológiai felszereltségû üzem, ahol számítógép vezérelte gépeken is dolgoznak a munkavállalók, szükséges a megfelelõ IKT ismeretek elsajátítása. Olyan készségek kialakítása (volt) a cél, melyek a hardver és szoftver típusától függetlenül biztosítják az alapvetõ alkalmazásokban való jártasságot. Elsõdleges cél az informatika tudás terjesztése, ennek megfelelõen a XXI. század infokommunikációs elvárásainak való magasabb szintû megfelelés, valamint, hogy a hallgatók munkájuk során és a magánéletben egyaránt jártasak legyenek az IKT eszközök, programok használatában, alkalmazásában. A képzés elvégzése elõnyt jelent mind a munkavállalók és munkáltatók, mind pedig az álláskeresõk számára is. A munkahelyi kulcskompetenciák egy részének (mint az információs-kommunikációs technológiák, a digitális írástudás) fejlesztésével az egyéni karrier lehetõségének a biztosítása, a sikeres elhelyezkedés vagy munkahely-váltás biztosítása, segítése könnyebbé válhat. További cél a munkahelyi rugalmasság növelése a társadalmi és munkaerõ-piaci integráció sikerességének és tartósságának biztosítása. Ahogy az elhangzott, a csoport a képzést sikeresen elvégezte, minden hallgató levizsgázott és átadásra kerültek a tanúsítványok.
2013 áprilisában indult el a célcsoport számára a sütõipari munkás képzés. Ennek a képestésnek a birtokában alkalmasak az alapvetõ sütõipari termékek gyártástechnológiai mûveleteinek manuális végzésére, a gépek üzemeltetésére, valamint az üzemelés során fellépõ egyszerûbb zavarok felismerésére. A csoport 20 fõvel kezdte meg a tanulás elméleti részét áprilisban, majd májustól gyakorlati képzésen vettek részt, miután az elméleti részt sikeresen teljesítették.
Magáról a képzésrõl dr. Borosán Gyula, a FEPIH Kft. ügyvezetõje adott részletes tájékoztatást. A program során a célcsoporttagok elhelyezkedési nehézségeit igyekeztek enyhíteni, illetve részükre olyan mentori támogatást, szolgáltatást nyújtani, melynek eredményeként segíthették a munkaerõpiacra történõ visszajutást. A mentor tapasztalatai és a munkaerõ-piaci információk, a célcsoporttagok javaslatai alapján (mivel a tapasztalatok szerint helyi viszonylatban is nagyon nehéz az elhelyezkedés) szerettek volna még több lehetõséget biztosítani a képzésben nem résztvevõ tagok részére (azaz a 80 fõ részére), hogy hatékonyabban juthassanak munkához. Az érdeklõdõk körében egy vállalkozói ismeretek tréninget is indítottak, melyben egy 40 órás, „Vállalkozó leszek” modul került átadásra. 30 fõ vett részt a képzésen, egy helyszínen és párhuzamosan zajlott az oktatás 15-15 fõ célcsoporttag részére március 3-7-ig.
P.L.



2014-04-09 11:37:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül