Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893291    








Honlapkeszites

Új nyugat-európai charterjáratokkal bõvült a sármelléki repülõtér forgalma

A Lufthansa Regional Frankfurtból és az InterSky légitársaság Friedrichshafenbõl érkezõ gépével kezdõdött el szombaton a sármelléki repülõtér idei németországi charterjáratainak szezonja. Késõ délután landolt az osztrák tulajdonú InterSky elsõ magyarországi charterjárata.


Elsõként Frankfurtból egy Bombardier CRJ700-as repülõgép fedélzetén 70 utas érkezett a Hévíz-Balaton Airportra, ott Papp Gábor, a repteret két éve üzemeltetõ Hévíz polgármestere, valamint Henry Reutel, a Lufthansa charterigazgatója fogadta a német utasokat.
A Lufthansa vezetõje a landolást követõ sajtótájékoztatón elmondta: 14. éve repülnek járataik Sármellék és a német nagyvárosok között, és meggyõzõdésük, hogy a charterek bõvítésén túl további lehetõségeket is rejt a régió.
Hozzátette: a Lufthansa konszern vezetésének meggyõzõdése, hogy Magyarországon szükség lenne egy Budapesten kívüli második nemzetközi repülõtérre is, ennek megteremtésében pedig szívesen partnerek lennének.
Az idei szezonban a menetrendet úgy alakították, hogy a Balaton melléki reptérrõl Frankfurtban közvetlen csatlakozásokat kínálnak például Sanghajba, New Yorkba, Chicagóba vagy Rio de Janeiróba, vagyis rövid várakozással szinte a világ bármely pontjára el lehet innen jutni. A szintén a cégcsoporthoz tartozó Germanwingsszel együttmûködésben pedig a Düsseldorf-Sármellék járat egy részére nem charterként, hanem menetrend szerinti járatként is foglalhatnak helyet a leendõ utasok.
Henry Reutel kitért arra is, hogy a most április és október közötti sármelléki repülési szezont szeretnék kibõvíteni egész évre, és nemcsak a szombati napokra.
Papp Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, hogy az idei szezon újabb elõrelépést jelent a repülõtér, a város és az egész térség számára. A Lufthansa járataira már csaknem másfél évtizede szerzõdõ hévízi Mutsch Ungarn Reisennek és tulajdonosának, a német PA Touristiknak köszönhetõen minimum 20-30 százalékkal nõ a légi utasok száma a német nyelvterületrõl. Az új célpontként szereplõ Friedrichshafen mellett májustól már a svájci Bázelbõl is érkeznek járatok - jelezte a polgármester.
Kultsár Judit, a Mutsch Ungarn Reisen ügyvezetõ igazgatója az MTI kérdésére elmondta: az elõfoglalásokból már 10 százalékos létszámnövekedés látszik, ami azt jelenti, hogy a tavalyi 9 ezer után az idei második félévben már átlépik a 10 ezres utasszámot. Ez a térségben legalább 100 ezer vendégéjszakát jelent, mégpedig nemcsak a hévízi és a zalakarosi szállodáknak, de nem kis számban balatoni szálláshelyeknek is.
Késõ délután érkezett meg a Hévíz-Balaton Airportra az osztrák családi tulajdonban lévõ InterSky légitársaság elsõ magyarországi chartergépe, amely Hamburgból és Berlinbõl hozott 66 utast egy ATR 72-600-as géppel. A gépen helyet foglaló Renate Moser - aki nõként a világon egyedüliként alapította a légitársaságot 16 évvel ezelõtt - a leszállás után újságíróknak azt mondta: mérföldkõ számukra a sármelléki landolás, mert mostantól októberig hetente hoznak és visznek utasokat Berlin, Hamburg, Friedrichshafen, illetve a svájci Bázel, valamint Sármellék között.
Az InterSky a szezonban 90 százalékos foglaltságban bízik - tette hozzá a tulajdonos. Elmondta még: svájci székhelyû cégüknek jelenleg öt repülõgépe van, ezekkel mostanáig német és osztrák városokba repültek.

MTI - Kanizsa



2014-04-13 06:38:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül