Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893098    








Honlapkeszites

Tandor Ottó nevét viselõ mûemlékmentési programot hirdettek a megyében

Az Országház tervezésében, építésében és Steindl Imre halála után a befejezésében játszott nagy szerepet Tandor Ottó nagykanizsai származású építészmérnök, akinek nevét mûemlékmentési program viseli Zalában. A Zala Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala arról tájékoztatta az MTI-t csütörtökön, hogy a mûemléki világnap alkalmából útjára indította a Tandor Ottó Mûemlékmentési Programot. Ennek keretében a közvélemény és a lelkes helyiek segítségével mérik fel a megye épített környezeti értékeit, illetve rögzítik és dokumentálják azok állapotát.


A program során az országos védelem elõtérbe helyezése mellett a helyi értékmentés fontosságát is hangsúlyozzák, ezért a zalai önkormányzatok fõépítészeit is szeretnék bevonni munkájukba. Az örökségvédelmi hivatal Mentsük meg örökségünket címmel általános és középiskolások számára megyei rajz- és fotópályázatot is hirdet, amellyel a fiatalokat kutatómunkára is ösztönzi, hogy felfedezzék a lakóhelyükhöz közeli védett építészeti értékeket.
A zalai örökségvédelmi hivatal közleménye arra emlékeztet, hogy a megye kedvezõ kulturális adottságai, a települések építészeti képe országos viszonylatban is kiemelkedõ jelentõségû. Közel félezer országos védelem alatt álló mûemléképület található a megyében, köztük például a Festetics-kastély vagy a kallósdi kerektemplom, de a zalai mûemlékek közel 20 százaléka veszélyeztetett állapotban van.

 

MTI - Kanizsa



2014-04-18 07:09:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül