Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895508    








Honlapkeszites

Csokonai Vitéz Mihály szobra ügyében interpellált dr. Károlyi Attila

Csokonai Vitéz Mihály (1773-1805) a magyar irodalom egyik legjelentõsebb költõje szobrának védelmében interpellált a közgyûlésen dr. Károlyi Attila önkormányzati képviselõ. A költõ harmadik ismert színdarabjának, a Karnyóné és a két szeleburdiak címû komédiának a fõhõse Karnyóné, egy gazdag kanizsai kereskedõ felesége volt. A Vasemberház földszintjén mûködött boltjukat valószínû Csokonai Vitéz Mihály is meglátogatta.


A városatya azt kérte, helyezzék át máshova a szobrot, mert az árkádok alatt rossz helyen van, egyesek hamutartónak, csikkelnyomó helynek használják. Emellett a szobor környezetét, az árkádsor állapotát is kritikával illette a képviselõ.
Dr. Károlyi Attila interpellációjára Cseresnyés Péter polgármester az alábbi tájékoztatást adta: a szobor áthelyezése több alkalommal is szerepelt a közgyûlés napirendjén, és a helye is testületi döntés eredményeként került meghatározásra. Amennyiben a képviselõ alkalmasabb helyet tud javasolni a jelenleginél, azt jelezze, mert ebben az esetben a közgyûlés ismét foglalkozhat a kérdéssel.
Az árkádsor állapotával kapcsolatban a polgármester többek között megjegyezte: a Vasemberház ezt a részét eddig heti két alkalommal takaríttatta a Vagyongazdálkodási és Szolgálató Zrt. A képviselõ felvetését követõen azonban intézkedett a gyalogosforgalom által legjobban igénybe vett járdaszakasz gyakoribb tisztításáról. A polgármester utalt arra is, hogy a Vasemberház épületét az 1990-es évek közepén újították fel, azóta jelentõsen leromlott az árkádsor mûszaki állapota és megrongálódott a térburkolat is. A legnagyobb mûszaki problémát elsõsorban a szigetelés hiánya miatti salétromosodás jelenti. A Vagyongazdálkodási Zrt. az elmúlt években már végzett kisebb javításokat ezen az épületrészen, de végleges megoldást csak a teljes, szakszerû felújítás jelenthet. A Vasemberház felújítását a jövõ évben kezdeményezi a közgyûlés a megfelelõ keretösszeg biztosításával.

B.E.



2014-04-21 08:39:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül