Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948243    








Honlapkeszites

WebDoktor, könyvfutár a generációk szolgálatában

Két fontos újdonságról, a WebDoktor, valamint a könyvfutár szolgáltatás indításáról tartott sajtótájékoztatót Cseresnyés Péter polgármester, az Idõsügyi Tanács (IT) elnöke. Az eseményen részt vett dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház fõigazgatója, Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója, dr. Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó és Herman József pedagógus.


– Ismét újat tudunk nyújtani az IT szervezésében, de nemcsak az idõsek, hanem a városban élõ fiatalok jelentõs részének is – kezdte tájékoztatóját Cseresnyés Péter polgármester, IT-elnök, majd visszautalt az elõzményekre.
Nagykanizsa önkormányzata mindig is kiemelt feladatának tekintette, hogy tevékenyen segítse az idõs emberek boldogulását, társadalmi aktivitásuk megõrzését, szükség esetén a róluk való gondoskodást. E törekvések része a honlap létrehozása is, amely az idõsebb generáció tájékoztatásán túl a digitális esélyegyenlõségüket is biztosítja. A 60plus.hu azokról az eseményekrõl, hírekrõl és jogszabályokról ad tájékoztatást, amelyek fontosak lehetnek az életükben, és mindennapjaikat befolyásolják.
2013 márciusában megtörtént a Város Idõsügyi Stratégiájának egyik alappilléreként a Digitális Esélyegyenlõségért Program elfogadása, mellyel azt kívánták elérni, hogy minél több nagykanizsai idõs ember tudja használni az internetet. Erre alapozva indították el a kórház hathatós közremûködésével a WebDoktor honlapot, amely segítségével tájékozódhatnak az emberek az egészségüket érintõ kérdéseikben. Következõ lépésként a háziorvosokat is szeretnék bevonni a WebDoktor-szolgáltatásba – hangsúlyozta a városvezetõ.
A polgármester szavait követõen dr. Brünner Szilveszter kiemelte, ez a kezdeményezés nagyon jó példája annak, hogy a nagykanizsai városvezetés a 2012-es tulajdonosváltás óta is szívügyének tekinti a város- és a városkörnyéki betegek ellátását, és ezzel a lépéssel is támogatja az egészségügyi intézmény mûködését. Fontosnak tartotta megjegyezni, a mai egészségügyben szakítaniuk kell az évszázados paternalisztikus gondolattal, és párbeszédet kell folytatniuk a betegekkel, illetve a betegeknek az egészségügyi dolgozókkal. Továbbá enyhíteniük kell az egészségügyben dolgozók és a betegek, illetve a hozzátartozóik között fennálló információs aszimmetriát. Ezeknek a céloknak is megfelel a WebDoktor felület létrehozása Nagykanizsa város honlapján. Természetesen örömmel álltak szakemberkollégáival a megvalósítás mögé – tette hozzá, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy közelebb kerüljenek a betegekhez, a hozzátartozóikhoz, esetleg orvos az orvoshoz.
A honlap mûködésével kapcsolatban Herman József elmondta, a belépéshez regisztrációra van szükség. A bejelentkezett felhasználók keresési lehetõséggel tudnak élni az orvosok neve, különbözõ címkék, keresõ szavak, témák, valamint szakterületek szerint. Kérdezhetnek, hozzászólhatnak a témákhoz, melyekre választ is kapnak.
Dr. Szabados Gyula az elmondottakhoz hozzáfûzte: az Idõsügyi Tanács honlapján mûködtetett WebDoktor már élesben mûködik, bárki számára rendelkezésre áll és elérhetõ a www.nagykanizsa60plus.hu, vagy a www.webdoktor.60plus.hu domain címen is.
A sajtótájékoztató másik részében a könyvfutárszolgálat bevezetésérõl adott tájékoztatást Cseresnyés Péter. A szolgáltatás elindításáról együttmûködési megállapodás jött létre az önkormányzat Idõsügyi Tanácsa (IT) és a Halis István Városi Könyvtár között. A keretmegállapodást a város elsõ embere, valamint Czupi Gyula könyvtárigazgató írta alá a sajtó képviselõinek jelenlétében.
Az aláírás elõtt Cseresnyés Péter emlékeztetett rá, hogy 2013. november 14-én együttmûködési keret-megállapodást írt alá az iskolai közösségi szolgálat közös lebonyolításáról a város 3 közép-, valamint 7 alapfokú oktatási intézménye, valamint 7 fogadó szervezet. A megállapodásban az IT, mint fogadó szervezet vállalta, hogy biztosítja a „Könyvfutár szolgálatot” a város idõskorú lakossága számára. Az IT több tevékenységet is felvállalt. Az EZÜSTNET képzés már elindult, most rajtol a Könyvfutár, amit harmadikként az idõsügyi klubok kapcsolattartói és weboldalszerkesztõi hálózatának kialakítása követ.
A könyvtár pedig, az iskolai közösségi szolgálat keretében, mint fogadó szervezet vállalta a könyvfutárszolgálatot azon idõsek, egyedülállóak számára, akik fizikai állapotuk miatt nem képesek eljutni a városi könyvtárba. A könyvkölcsönzés mellett ezáltal lehetõség nyílik a generációk egymás közötti kommunikációjára, az irodalmi élmények megbeszélésére, olvasnivaló ajánlására és nem utolsósorban a diákok megismerhetik az idõsek gondolatvilágát.

B.E.



2014-04-21 08:55:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül