Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949091    








Honlapkeszites

Ünnepi közgyûlés a 20. Város Napján (galériával frissítve)

A 2014. évi Város Napja alkalmából idén is megrendezte ünnepi közgyûlését városunk önkormányzata, ahol Cseresnyés Péter polgármester átadta Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyûlése által adományozott kitüntetéseket. A rendezvényre testvérvárosi delegációk is érkeztek, köztük Csáktornyáról, Kovásznáról, Magyarkanizsáról, Ptuj-ból és Togliattiból.

A Medgyaszay Házban elsõként Vugrinecz Alex szavalt, majd Scháb Bereniké elõadását követõen Cseresnyés Péter nyitotta meg a rendezvényt.


– Engedjék meg, hogy e kivételesnek és különlegesnek tûnõ Város Napi ünnepi közgyûlésen a hagyományos köszöntõktõl eltérõen – amelyek általában a közelmúltat, az elmúlt évet értékelik –, ezúttal kissé eltérjek. Eltérjek, mivel kerek, jubileumi Város Napját ünneplünk. Huszadik alkalommal állunk meg egy pillanatra, hogy jelenünk megértése érdekében, és közös jövõnk megalapítása és megújítása okán megismerjük és emlékezzünk városunk, Nagykanizsa múltjára – kezdte beszédét a polgármester. Kiemelte, büszkén tehetjük ezt, hiszen 1245 óta, amikor elõször említik közös otthonunk nevét, mindig, minden esetben kimondhattuk, hogy biztos alapokkal, gazdag és változatos történelemmel és hagyománnyal rendelkeztünk, és rendelkezünk.
– A mi lehetõségünk, és a mi közös felelõsségünk. Közel 770 éve. Amivel élni lehet és egyben kötelességünk is élni vele. Ezért gondoltam úgy, hogy eltérek az eddig megszokottaktól, és tágabb keretbe helyezem azt a munkát, mely az elmúlt idõszak feladatait jelentette mindannyiunk számára. „Mélységes mély a múltnak kútja. Ne mondjuk inkább feneketlennek?” Thomas Mann nagyregénye, a József és testvérei kezdõdik e híres sorral. Egy olyan sorral, amely azt a legizgalmasabb kérdést firtatja máig aktuálisan, amely az emberiség történetének kezdetével, az emberré válás folyamatának gyökérzetével áll kapcsolatban. Amely talán a legnagyobb titok mindannyiunk számára. Alig tudunk arról bármilyen konkrét ténnyel és ismerettel elõállni, mégis állandóan kutatjuk, azt a pontját keressük, amely mégis egyfajta eredetként a kezdeteket jelentheti – hangsúlyozta a város elsõ embere.
Ahogy elmondta, ezt tesszük egy település esetében is. Városunk elsõ említése is egy ilyen eredet, egy ilyen kezdet. Tudjuk, hogy 1245-ben rögzült írásban Kanizsa neve, amelyik a mai ünnepünk alapját is jelenti. Ennek ellenére biztosak vagyunk abban is, hogy e kezdetet, ezen eredetet már azt megelõzõen egy közös munka, és egy olyan közös akarat hozta létre, amely már akkor hitt településünk elõdje, elõdjei jövõjében.
Hangsúlyozta, hittek, és tettek a mindennapjaikért e területen élõ elõdeink, és ezzel lehetõséget adtak az utókornak, – így most a mai –, akkor még az általuk vallott egyszeri távoli jövõnek is, hogy az õ munkájukat és hitüket, mi, az utókor nagyra becsüljük, és ünnepi emlékezetünkbe véssük.
– Igen, ezt tesszük a mai ünnepi napon is, immáron húszadik alkalommal. Emlékezünk a kezdetekre, és mindezen keresztül egész történelmünkre, hagyományunkra és a közelmúltra egyaránt. Ezért is, ez alkalommal köszönjük meg a nagyszerû és tehetséges, a közösségünkért sokat tevõ emberek évtizedes munkáját és emeljük méltó példaképpé õket a város lakói elõtt. Kanizsa fényes és dicsõ tablóját gazdagítva ezzel, és a jövõ fiataljai számára irányt mutatva – emlékeztetett Cseresnyés Péter.
Kiemelte, az elmúlt idõszak meghatározó munkái és feladatai, a város életét és fejlõdését szolgáló teendõk mindig ciklusokra bonthatók, és így pontosan meghatározható idõpontokhoz köthetõek. Az elmúlt évek rengeteg változást, sok apró és sok sikeres, látványos beruházást és fejlesztést hoztak városunk életében. Számos olyan nagyszerû dolog született, amely ennek a négyéves periódusnak az idejére, erre az idõszakra érett be, és vált valósággá. Megújult városunk fõtere, amelyre mind az itt élõ emberek, mind pedig a hozzánk érkezõ vendégek és turisták is csodálattal tekintenek.
– Ennek következtében sokan sétálnak végig büszkén a téren, pihennek meg családjukkal barátaikkal ott. Vállalkozók kezdik újra belakni a belváros üzleteit, mert érzik, hogy e változás az õ jövõjüket is pozitív irányba vezeti. Számos díjat és elismerést váltott ki külföldön és belföldön a belváros rekonstrukciójának elsõ üteme, de már elindult a második szakasz is, amely reményeink szerint a fõutca újjáéledését fogja jelenteni, hasonló léptékû változást eredményezve, mint az Erzsébet tér esetében – tette hozzá a polgármester.
– Impozáns épületeink újultak meg idõközben a város legkülönbözõbb pontjain, méltóan elõdeink ránk hagyott örökségéhez.
Folyamatban van a ligetvárosi fejlesztés is, egységessé és élhetõbbé téve a város e részét. És közben idõrõl idõre arról számolhatunk be, hogy újabb munkahelyek teremtõdnek a kis-, a közepes és a nagyvállalkozásoknál. Ugyanakkor befejezõdött a csatornázás hatalmas beruházása, aminek következtében Nagykanizsa és a térség számos települése a mai kor igényeinek megfelelõ ellátottsághoz juthatott.
Emellett fontos még megemlíteni a városban végrehajtott százmilliós nagyságrendû vízi közmû fejlesztéseket, az intézményi felújításokat, a hulladékdepó fejlesztését, a játszóterek egy részének felújítását és a mûfüves pályaépítéseket. És mindennek megkoronázásaként a miniszterelnök úr jelenlétében nemrégiben adhattuk át a 4 milliárd forintot is meghaladó új kórházi beruházást, amelynek köszönhetõen XXI. századi körülmények között gyógyulhatnak a kanizsai és környékbeli polgárok. Nagykanizsa e lényeges és nagyszabású fejlesztések révén valóban Magyarország egyik nyugati kapujává vált. Nyitottan Horvátország és Olaszország irányában, akik immáron régi hagyományaink és dicsõ múltunk méltó örököseként tekintenek ránk, úgy is, mint komoly partnerre – idézte fel az elmúlt idõszak történéseit.
Hozzátette, 2010 elõtti idõszakhoz köthetõ jó néhány beruházás és fejlesztés élõkészülete, amelyek ebben a négy esztendõben váltak valósággá a hosszabb távú tervezésnek köszönhetõen. Ezért is fontos hangsúlyozni és kiemelni azt, hogy 2006-tól Nagykanizsát mostanáig az a többségi frakció vezeti, amely e munka és tervezés mögött az egységes akaratot és hitet jelenítette meg. E csapat állt ki minden döntés mögött, adta meg a felhatalmazást mindazokra a jövõt szolgáló építkezésekre, amelyek sikeres lezárása a közelmúlt eredményei.
– És nem felejthetjük, hogy e többség akarata és felelõssége érvényesült azokban a döntésekben is, amik a végrehajtás nehézségeit enyhítették, és a váratlan helyzetek megoldását segítették. Így az elmúlt négy év a számos feladat és nehézség leküzdésével sikeres négy esztendõnek bizonyult. Köszönhetõen a kiváló elõkészületeknek, az egységes kiállásnak, a folyamatos együttmûködésnek. És annak, hogy e négy éves idõszaknak úgy vághattunk neki, hogy a többség támogatásával már 2008-2009-ben elkezdtük megtervezni a jövõ lépéseit, így stratégiai gondolkodással nekiláthattunk Nagykanizsa megújításának – mondta.
– A mai ünnep lehetõséget ad tehát arra, hogy megálljunk egy pillanatra munkánk közepette, és szenteljük az idõt arra, ami saját múltunk és örökségünk, és arra is, hogy jelenünket méltó módon ünnepelhessük meg. Tartóztassuk fel tehát az idõt két szép napra, hogy megállva és közösségünkben összetalálkozva büszkén és együtt indulhassuk neki a jövõ nagy feladatainak. Eszünkbe és szívünkbe vésve azt a jelszót, ami így hangzik: Nagy álmok, nagy lehetõségek, Nagykanizsa! – zárta beszédét Cseresnyés Péter.
Ezt követõen köszöntötték a sikeres jövõ elõtt álló városunk nagyszerû alakjait, a közgyûlés döntésének köszönhetõen kitüntetett polgárait, akik tevékenységükkel építették és gazdagították Nagykanizsa értékeit, és vitték városunk jó hírét szerte az országban. A Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyûlése által adományozott kitüntetéseket Cseresnyés Péter városunk polgármestere adta át.

dr. Salamon Konrád volt nagykanizsai gimnazistának történészi, kritikusi, tankönyvírói, tanári életmûvéért “Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere” emlékplakettet kapott. (Sajnos a kitüntetett egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az eseményen, így kitüntetését el fogják hozzá juttatni.)

A közgyûlés Szakolczay Lajos irodalomtörténésznek országos jelentõségû irodalomtörténészi, kritikusi, szerkesztõi tevékenységéért “Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere” emlékplakettet adományozta. (Sajnos a kitüntetett nem tudott jelen lenni a rendezvényen, így kitüntetését el fogják juttatni hozzá.)

Zádori Mária énekmûvésznek Nagykanizsa hírnevének terjesztéséért a nagykanizsai zeneoktatás és zenekultúra képviseletéért “Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere” emlékplakettet adományozta.

A közgyûlés Stefano Donazzan üzletembernek Nagykanizsa hírnevének terjesztéséért, az olasz vállalkozások Nagykanizsára telepítésének elõsegítéséért “Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere” emlékplakettet adományozott.

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyûlése a korábbi évek gyakorlatától eltérõen három további kitüntetés adományozásáról döntött, melyek átadására jelen rendezvény keretében került sor.

A közgyûlés “Az Év vállalkozása” emlékplakettet adományozta kisvállalkozás kategóriában Hohl Lászlónak.

A közgyûlés “Az Év vállalkozása” emlékplakettet adományozta középvállalkozás kategóriában a Röntgen Kanizsa Kft-nek.

A közgyûlés “Az Év vállalkozása” emlékplakettet adományozta nagyvállalkozás kategóriában a Hidrofilt Kft. részére.

A közgyûlés Dr. Hámori Zsolt ügyvezetõ háziorvosnak a nagykanizsai betegekért végzett több évtizedes áldozatos munkájáért “Szekeres József Díj” kitüntetõ címet adományozott.

A közgyûlés “Nagykanizsa Sportjáért” kitüntetõ címet adományozta Horváth Ferenc egykori labdarúgó utánpótlás edzõnek a kiskanizsai városrész ifjúsági labdarúgó sportjának szervezéséért és megörökítéséért.

Cseke József zenetanárnak kiváló kórusvezetõi, karnagyi és népzenészi munkájáért a “Nagykanizsa Kultúrájáért” kitüntetõ címet adományozta.

Dornbach Borbála nyugalmazott pedagógusnak, igazgató-helyettesnek több évtizedes kiváló pedagógusi munkájáért “Nagykanizsa Oktatásáért” kitüntetõ címet adományozta.

“Nagykanizsa Megyei Jogú Város Nemzetiségeiért” kitüntetõ címet adományozta a közgyûlés Nagy József Györgynek a roma nemzetiség érdekében több évtizeden keresztül végzett kiemelkedõ és elkötelezett tevékenységéért.

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyûlése dr. Farkas Roland vagyongazdálkodási koordinátor-jogtanácsosnak az önkormányzati vagyongazdálkodás területén végzett kiemelkedõ tevékenységéért “Paizs Ferenc Díj” kitüntetõ címet adományozott.

A hitéletben végzett áldozatos, több évtizedes munkájáért “Nagykanizsa Megyei Jogú Városért” kitüntetõ címet adományozta Deme Dávid evangélikus lelkésznek.

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyûlése néhai Hajdu Sándor zeneszerzõnek az ország és a város zenei életében végzett kiemelkedõ munkásságáért “Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára” kitüntetõ címet adományozta. (A kitüntetést özvegye vette át.)

Az ünnepi közgyûlés zárásaként a Gölles Martin elõadását hallgathatták meg a jelenlévõk. A rendezvényen Nagykanizsa Város Vegyeskara mûködött közre.

V.M.

További képek a galériában.



2014-04-25 15:37:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül