Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892708    








Honlapkeszites

Vásár(olj) Kanizsán!

Ha hónap második szombatja, akkor már egyre több embernek jut eszébe, hogy Vásár(olj) Kanizsán! elnevezésû termelõi vásár lesz a kanizsai Vásárcsarnokban. Május második hétvégéjén is sokan ellátogattak a csarnokba, hogy kistermelõktõl vásároljanak.

Az önkormányzat által kezdeményezett és anyagilag is támogatott rendezvényt ugyanis novemberben azzal a céllal indították útjára, hogy népszerûsítsék a kistermelõket, akik nemzedékrõl nemzedékre hagyományozzák mesterségük titkait és családi receptjeiket. A vásár arra hivatott, hogy a kistermelõket támogassa és népszerûsítse a termékeiket, felhívja a figyelmet a magas minõségben elõállított helyi zöldségfélék, gyümölcsök vásárlására. A vásár keretén belül a Nagykanizsán és vonzáskörzetében tevékenykedõ helyi termelõk, õstermelõk, biotermelõk, kézmûves élelmiszer-ipari terméket elõállító mesterek is helyet kapnak. Szeretnék, ha a nagykanizsaiak és a környékbeliek törekednének arra, hogy a kiváló minõségben elõállított helyi terméket vásárolják meg.


Farkas István Somogy megyébõl, Berzencérõl érkezett a vásárra. Közel egy éve foglalkoznak párjával, Kolonics Ágota élelmiszeripari szakmérnökkel minõségi zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó termékek elõállításával. Az alapanyagot a Berzence és környéki termelõktõl vásárolják fel. A Ko-Fa 2013 vállalkozás saját készítésû szörpöket, savanyúságokat, befõtteket kínál eladásra, melyek között hõkezelt és diabetikus termékek is vannak, így hozzáadott tartósítószert, adalékanyagot nem tartalmaznak. A termelõi vásáron már a kezdetektõl jelen vannak, és a forgalmuk alkalomról alkalomra nõ, hiszen rengeteg visszajáró vásárlójuk van, akik a nagymamáik ízeit vélik felfedezni a befõttekben, a szörpökben és a savanyúságokban.


A másik elárusító helyen pedig a sánci Sári Józsefné nyugdíjas õstermelõ kínálta csodálatos káláit. Ahogy visszaemlékezett, 15 éve paprika és salátatermesztéssel kezdték férjével a gazdálkodást, majd szegfût, most pedig zöld és fehér kálát gondoznak fiával fóliasátorban. Ez a virágfajta különleges gondoskodást igényel, hiszen az árnyékos, hûvös helyet szereti, így kívülrõl meszelt fóliasátorban termesztik. Reggel hûvösben szedik és osztályozzák. A vásárlók szívesen veszik, hiszen akár két hét után is még friss a vázában.

V.M.



2014-05-10 12:46:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül