Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893499    








Honlapkeszites

„A gazdaság fejlesztése nélkül a város fejlesztése hosszú távon elképzelhetetlen”

A Nyugat–Pannon Jármûipari és Mechatronikai Központ Nonprofit Kft.-vel (NYPJMK) kötendõ megállapodás ünnepélyes aláírására került sor a Polgármesteri Hivatalban. A szerzõdést, mellyel városunk a kft. résztulajdonosává vált Cseresnyés Péter polgármester és Szíjártó Zsolt ügyvezetõ igazgató írták alá.

– Egy folyamatnak az utolsó állomásán vagyunk, melynek legfontosabb része már lezajlott a döntés megszületésekor, hogy Nagykanizsa tagja lesz a jármûipari együttmûködésnek. Ezt követõen a szerzõdést is megkötöttük – mondta Cseresnyés Péter. Ezzel utalva a közelmúltban aláírt szerzõdésre, mellyel Nagykanizsa csatlakozott a NYPJMK-hoz, negyedik városként az alapító Szombathely, Szentgotthárd és Zalaegerszeg után. A négy város alkotta központ tíz év alatt egymilliárd euró tõkebefektetést és tízezres nagyságrendû új munkahelyet remél a gépipar, a jármûipar és az elektronikai ipar területén.


Hozzátette, jelen szerzõdés aláírásával városunk, mint a gazdasági társaság tagja anyagilag is hozzájárul ahhoz, hogy számos munkahely jöjjön létre az elkövetkezendõ idõszakban. Ahogy a polgármester mondta, erre minden lehetõség megvan, hiszen a kormánynak határozott célkitûzése az, hogy a 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklusban kiemelt helyet kapjon a gazdaság fejlesztése és ezen belül a munkahelyteremtés. Magyarország jármûipari centrummá vált, a gyõri és a kecskeméti gyártóközponttal és azt szeretnék, ha a vasi-zalai városok alkotta jármûipari központ harmadik területi egységként bekapcsolódna ebbe. Ez jelentõs mértékben hozzá tud járulni a nemzetgazdaság fejlõdéséhez. Kiemelte, ezen dolgozik a terület politikai vezetése, a vállalkozók, a kamarák és a NYPJMK is.
Szíjártó Zsolt a polgármester által elmondottakhoz kapcsolódva kiemelte, Nagykanizsa azzal, hogy a NYPJMK-nak a résztulajdonosává vált teljes jogú tagságával a gazdasági fejlesztési programban részt vesz. A befektetése megtérül, hiszen hatása milliárdokban mérhetõ a város és a térsége számára. Hangsúlyozta, Nagykanizsa a térségi együttmûködéssel felkerült a kiemelkedõen fejlõdõ ipari növekedési zóna térképére, ami a város hosszú távú fejlõdése szempontjából kiemelkedõen fontos. Ezzel összefüggésben fontos, hogy a Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Szentgotthárd négyszögben megvalósuló gazdasági és ipari fejlesztési program a következõ hét évben valóban sikeres legyen.
Az együttmûködés kiterjed a gazdaság szereplõire. A városban és a térségében mûködõ és dolgozó vállalkozások üzleti kapcsolata sokkal szorosabbá válik, illetve kinyílnak azok a lehetõségek, melyek eddig nem voltak teljes körûen kiaknázva. A helyi kis- és középvállalkozásoknak a megerõsítésére és a beszállítói lehetõségeknek a kiaknázására mindenképpen számítanak. A város számára új befektetések, beruházások valósulhatnak meg a következõ idõszakban.
– A felsõoktatási és a középszintû intézményekkel is szeretnénk együttmûködést kialakítani. A térségben több szereplõje van ennek, de célszerû összehangolni ezt a lehetõséget a térségben élõ fiatalok számára a lehetõ legoptimálisabban úgy, hogy minden város a maga vonzerejével hosszú távon tudja biztosítani azt a humánerõforrás-szükségletet, mely a gazdasági és az intézményrendszert ki tudja szolgálni – emelte ki az ügyvezetõ.
A kutatásfejlesztésen és az innováción túl pedig az infrastrukturális fejlesztésre is koncentrálnak, hogy az észak-déli kapcsolati háló is biztosítva legyen, mellyel a munkaerõ- és az árumobilitás erõsítése lehetõvé válik.
Zárásként, a szerzõdés aláírása elõtt, Cseresnyés Péter emlékeztetett, a városban tudatos építkezés folyik. Térségben gondolkodnak, és erre dolgoztak ki egy egész térséget érintõ koncepciót, stratégiát, egy integrált fejlesztési tervet, mely minden döntés során útmutatóként szolgál, és alapja minden támogatásnak és központi forráshoz való jutásnak.

V.M.



2014-05-15 14:11:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül