Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892236    








Honlapkeszites

Tovább csökkent az álláskeresõk száma Zala megyében

Zala megyében az elõzõ havinál 5 százalékkal, az egy évvel korábbinál pedig csaknem 30 százalékkal volt kevesebb áprilisban az álláskeresõk száma - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja pénteken az MTI-vel.


Április végén 12 280 regisztrált álláskeresõ volt Zala megyében, a márciusinál 650-nel, az egy évvel korábbinál pedig 4,9 ezerrel kevesebb. A nyilvántartott álláskeresõk 11 százaléka, mintegy 1,4 ezer fiatal pályakezdõ.
A korábbi évek adatai szerint az elmúlt évek áprilisában - az elõzõ havihoz képest - minden alkalommal 5 és 9 százalék közötti mértékben csökkent az álláskeresõk száma, ami fõként a szezonális munkaerõigények bõvülésének köszönhetõ, de az idén a képzések indulása is nagyban hozzájárult a csökkenéséhez.
A nyilvántartott álláskeresõk aránya április végén 9,4 százalék volt Zala megyében; a márciusinál 0,5 százalékponttal, az egy évvel korábbinál pedig 3,6 százalékponttal alacsonyabb. Márciushoz képest a megye valamennyi területén visszaesett a nyilvántartott álláskeresõk száma. A legalacsonyabb (7,2 százalék) volt a mutató a szezonális hatásokra legérzékenyebb keszthelyi térségben, míg Lenti és Zalaegerszeg térségében 8,5 százalék volt a ráta értéke. Letenye térségében volt a legmagasabb (13,2 százalék) a munkanélküliek aránya, de Zalaszentgrót és Nagykanizsa térségében is meghaladta a mutató a 10 százalékot.
Az év negyedik hónapjában 1,9 ezer új álláshelyet jelentettek be a munkáltatók, fele-fele arányban támogatott és nem támogatott foglalkoztatás keretében. Legnagyobb számban - a korábbi hónapokhoz hasonlóan - segéd- és alkalmi munkát kínáltak.
Az áprilisban regisztrált álláskeresõk (1,3 ezer ember) 10 százaléka korábban még nem szerepelt a nyilvántartásban. Az ismételten álláskeresõvé válók több mint fele egy éven belül vált újra munkanélkülivé, viszont közel 20 százalékuknál már 4 évnél is hosszabb idõ telt el a regisztrációból való kikerülésük óta. Az álláskeresõk közül több százan segéd-, vagy alkalmi munkát végeztek korábban, de bolti eladók, irodai adminisztrátorok, mechanikai-gépösszeszerelõk, felszolgálók, tehergépkocsi-vezetõk, lakatosok, vagyonõrök és szakácsok közül is 20 fõt meghaladóan kerültek nyilvántartásba.
A regisztrációból kikerülõ csaknem 1970 álláskeresõ közül több mint 1,3 ezren tudtak elhelyezkedni, 300-an támogatott foglalkoztatás keretében.
Az év elsõ 4 hónapjában összesen 5,9 ezer álláskeresõ állt munkába Zala megyében, fele-fele arányban támogatott, illetve támogatás nélküli munkahelyen.

MTI - Kanizsa



2014-05-16 12:28:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül