Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893740    








Honlapkeszites

MNB: összesen 65 milliós bírságot kapott a Cetelem, a Cofidis és a Provident

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 65 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Magyar Cetelem Bank Zrt.-re (Cetelem), a Cofidis Magyarországi Fióktelepére (Cofidis) és a Provident Pénzügyi Zrt.-re (Provident), egyebek közt a hiteldíj jogsértõ feltüntetése, az ügyfélszerzõdés megkötése elõtti, s az azt követõ idõszakos tájékoztatási hiányosságok, illetve a panaszkezelés problémái miatt - közölte a jegybank az MTI-vel.


A Cofidisnek 27 millió forint, a Cetelemnek 22,5 millió forint, a Providentnek pedig 15,5 millió forintos bírságot kell megfizetnie.
A három lakossági fogyasztási hitelezésre szakosodott intézménynél végzett vizsgálat megállapította: mindhárom piaci szereplõ több esetben szabálytalanul járt el a pénzügyi termékeit népszerûsítõ kommunikációja során, mert nem megfelelõ módon tüntették fel a hitelhez tartozó - annak valós költségét bemutató, más szolgáltatók hasonló ajánlatával összehasonlíthatóvá tévõ - teljes hiteldíj mutató (THM) mértékét.
A jegybank azt is észlelte, hogy a piaci szereplõk hitelközvetítõ ügynökei többször hiányosan vagy egyáltalán nem tájékoztatták a fogyasztókat a szerzõdés megkötése elõtt az adott hitel kondícióiról, az azzal kapcsolatos jogaikról, így az elállás lehetõségérõl. Jogszabálysértés gyanúját veti fel, hogy egyes hitelközvetítõk szóbeli tájékoztatásuk során nem mindig jelezték a fogyasztóknak, hogy az általuk kínált termék árát (áru)hitellel kell megfizetniük, illetve nem tértek ki a hitelhez kapcsolódó tájékozatók és szerzõdéses dokumentumok tartalmára sem.
A közlemény szerint az ügynökök több esetben nem adtak jogszabályszerû részletes tájékoztatást a fogyasztók által igényelt konstrukciók pontos kondícióiról, és nem minden esetben tartották be a Központi Hitelinformációs Rendszerrel kapcsolatos szabályokra, valamint a panaszkezelésre vonatkozó rendelkezéseket sem.
A Cetelem, a Cofidis és a Provident által jellemzõen nyújtott kis összegû, rövid lejáratú, fedezet nélküli lakossági fogyasztási célú kölcsönök értékesítése során kiemelten fontos, hogy a szerzõdés megkötése elõtt részletesen tájékoztassák a fogyasztókat, ezért folyamatosan figyelemmel kísérik e szervezetek tevékenységét - olvasható a közleményben.

MTI - Kanizsa



2014-05-24 07:46:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül