Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948697    








Honlapkeszites

Szent István, új kenyér, mûvelõdési központ-avató
Az új kenyér és Szent István tiszteletére rendezett városi ünnepség keretében adták át a nagyközönségnek a címzett támogatás révén megújult Hevesi Sándor Mûvelõdési Központot.

A városi ünnepség alaphangját az Olajbányász Fúvószenekar Deák téri zenéje adta meg, majd háromnegyed tízkor került sor a hagyományos zászlófelvonásra. Ezt követõen a felújított Hevesi Sándor Mûvelõdési Központhoz vonultak az ünneplõk, ahol meghallgatták Marton István polgármester köszöntõjét. A város elsõ embere méltatta elsõ királyunk, Szent István államépítõ tevékenységét, s kárhoztatta napjaink kormányzati politikáját, amely szerinte inkább romboló, semmint építõ.
– Szent István igazi politikai nagysága abban nyilvánult meg, hogy éles szemmel meglátta a váltás szükségességét, és volt ereje változtatni – hangsúlyozta Marton István. – Vajkból, a pogánynak született ifjú fejedelembõl nem kis vívódás után lett István, a keresztény király, aki mintául szolgált valamennyi, soron következõ magyar államférfi számára. Az õ reformjai jelölték ki számunkra azt az irányt, amelyet –leszámítva az idegen hódítások idejét- már több mint ezer esztendeje követünk. A magyar nemzet a kereszténység felvételének, s az õ életmûvének köszönhetõen vált azzá, ami ma is, európai magyar nemzetté.
A polgármester – áttérve a napi politikai vonatkozásokra – hozzátette: a mai reformokról lesújtó a véleménye, ugyanis azok ellentétesek a társadalom érdekeivel, mert miközben az emberek igyekeznek helytállni a létfenntartásért vívott mindennapi küzdelemben, a politika gyenge teljesítményt nyújt.
Marton István ünnepi beszéde után Kovács Szilvia népdal-énekes nyújtott át az ünneplõknek egy csokorra valót repertoárjából, majd Fliszár Károly esperes-plébános megáldotta az új kenyeret, amelyet Marton István polgármester szegett meg.
Az ünnep azonban ezúttal nem ért véget itt, ugyanis e napon adták át a felújított Hevesi Sándor Mûvelõdési Központot is.
Ismét a polgármester lépett a mikrofonhoz, elõször megköszönte a tervezõ, a beruházó, valamint a kivitelezõ ZÁÉV Zrt. szakemberei és mindazok munkáját, segítségét, akik hozzájárultak a kulturális centrum több mint hétszázmillió forintos felújításához, amely címzett támogatásból valósulhatott meg. Emlékeztetett arra, hogy az átalakítást ugyanaz a vezetõ tervezõ, a pécsi Erdélyi Zoltán tervei alapján végezték el, aki annak idején, az építést megelõzõen megálmodta a jellegzetes épületet. Szomorú aktualitásként említette a polgármester, hogy a szakember sajnos, már nem érhette meg az avatást, ugyanis a közelmúltban elhunyt.

A város elsõ embere kitért a beruházás számszaki, mûszaki és tartalmi jellemzõire is. Elmondta, hogy mintegy 591 millió forintos címzett támogatás érkezett a város kasszájába a felújításhoz, amihez mintegy hatvannyolc millió forintos önrészt tett hozzá a város. Új, akadálymentes feljáró, beépített lift készült a mozgáskorlátozottak számára, megújult a teljes gépészet, a villamoshálózat, a színpad és a színháztechnika. Mivel azonban mindez az épületbelsõ látványában nem jelentett volna szembeötlõ változást, ezért az október elsején megalakult új önkormányzat további hetvenmillió forintot csoportosított át a belsõ terek falburkolatainak, kárpitjainak cseréjére, a felnõtt klub és a kamaraterem klimatizálásának megvalósítására.
A polgármester után a címzett támogatást biztosító Oktatási és Kulturális Minisztérium közmûvelõdési fõosztályvezetõ-helyettese, Kovácsné Bíró Ágnes is méltatta a beruházás jelentõségét, kiemelve azt, hogy manapság kevés önkormányzat vállalkozik arra, hogy ekkora beruházást hajtson végre a kultúra területén. Véleménye szerint a kanizsai példa hitet és erõt adhat azoknak, akik elkötelezetten dolgoznak a közmûvelõdés ügyében, s még bíznak az értelmes emberi cselekvés maradandó értékeiben.
Az ünnepi beszédek után a történelmi egyházak képviselõi megáldották a megújult mûvelõdési központot, majd Göndör István országgyûlési képviselõ, Kovácsné Bíró Ágnes, Marton István és Cseresnyés Péter alpolgármester együtt vágta át a nemzeti színû szalagot.
Az ünnepélyes pillanatok után már a megszépült intézmény falai között került sor „50 fényév” címmel a Kanizsa Fotóklub jubileumi könyvbemutató és kiállítására.
Ezt követõen a Pécsi Balett mûvészeinek ünnepi díszelõadását tekinthették meg az érdeklõdõk.
A délutáni és esti programok közt a Habakuk Bábszínház elõadása, játszóház, az Alma Zenekar gyermekmûsora, nemzetközi néptánc-gála, Vikidál Gyula mûsora, valamint a hagyományos ünnepi tûzijáték szerepelt. Este hat órakor az alsóvárosi templomban tartott Szent István-napi szentmisén Kajtár Edvárd, a pécsi Püspöki Hittudományi Fõiskola liturgia-teológia tanára mondott szentbeszédet.
Horváth Attila

2007-08-28 00:30:12


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül