Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892688    








Honlapkeszites

Magyar és horvát hagyományokra épülõ, a városokat összekapcsoló virtuális útvonalpályázat

A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttmûködési Program keretében megvalósuló Négy Torony – Nagykanizsa, Kapronca, Csáktornya és Kaposvár történelmi és kulturális hagyományaira épülõ, a városokat összekapcsoló virtuális útvonalpályázat nyitókonferenciájára került sor a Medgyaszay Házban. A konferencián a projekt céljait, tevékenységeit és a jövõbeni közös munkát mutatták be.

A városunk önkormányzata által rendezett nyitókonferenciát megelõzõ sajtótájékoztatón Cseresnyés Péter polgármester a házigazda város és a projekt egyik résztvevõ településének vezetõjeként elmondta, nem ez az elsõ alkalom, hogy a város együttmûködik Csáktornyával és Kaproncával, hiszen a turisztikai, a gazdasági és az oktatási programjaik évek óta zajlanak. Kiemelte, a projekt célja a régmúlt hagyományaink és az elmúlt idõk tudásának felelevenítése az öt partner közremûködésével megvalósuló projekt keretein belül. Különbözõ akciók segítségével szeretnék felhívni a figyelmet a magyar-horvát határtérség helyi termelõinek munkájára, ezzel is megakadályozva a hagyományok és a tradicionális termékek feledésbe merülését. A projektpartnerek – Nagykanizsa, Kapronca, Csáktornya és Kaposvár – lehetõséget biztosítanak a helyi termelõk számára, hogy az általuk elõállított termékeket itthon és a határ túloldalán is bemutathassák és árulhassák.


– Azon túl, hogy turisztikai célponttá is tudunk válni, természetesen fontos szempont az is, hogy a helyi gazdaságot is fejleszteni tudjuk, a helyi gazdaság résztvevõinek helyzetbe hozásával. Ez a pályázat jól illeszthetõ abba a sorba, amit már évek óta Kaproncával és Csáktornyával való turisztikai, kulturális és oktatási területek együttmûködéseként elmondhatunk – mondta. Majd e mellett a projekt mellett kiemelt a négy várost, beleértve Zalakarost negyedik városként, összekötõ kerékpárút fejlesztésére vonatkozó programot, hiszen mind a két pályázat a helyi gazdaság megerõsítésérõl, a helyi értékeknek a feltárásáról és a turisztikának a fejlesztésérõl szól.
– Elmondhatjuk, hogy a pályázati lehetõségek igénybevételével a térség jelentõs települései egymásra találtak és a késõbbiekben közös projekteket valósíthatnak meg – hangsúlyozta a polgármester.
Az egyik partner, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának igazgatója dr. Birkner Zoltán kiemelte, három éve a polgármester kezdeményezte azt, hogy töltsék meg tartalommal a határ menti együttmûködést. Így a horvát fejlesztési ügynökségekkel, önkormányzatokkal és a környezõ önkormányzatokkal felvették a kapcsolatot. Tíz projektjavaslatot dolgoztak ki közösen, melybõl hattal pályáztak a Magyarország-Horvátország együttmûködési pályázati körbe, melybõl öt nyert, ebbõl egyik a Négy Torony program.
Renato Labazan, a Horvát Idegenforgalmi Közösség kaproncai igazgatója elmondta, Kaposvár testvérvárosa Kaproncának, mely többéves együttmûködést takar. Kiemelte, további magyar városokkal is együttmûködnek. Hangsúlyozta, Horvátország és Magyarország együttélése csaknem az elsõ világháborúig tartott, így évszázados történelmi alapjai vannak az együttmûködésnek. A 16 hónapig tartó és közel 342 ezer eurós támogatottságú program elsõ rendezvénye augusztus elején Csáktornyán lesz. A hagyományos 10 napos rendezvényen a helyi termelõk mutathatják be termékeiket. Továbbá létrehoznak egy olyan termelõi adatbázist, mely a helyieknek és a látogatóknak is segít felfedezni a helyi termelõket és az általuk elõállított termékeket.
Ezt követõen mutatkoztak be a projekt partnerei, így Nagykanizsa, Kapronca, Csáktornya, Kaposvár és végül a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza.
Ahogy megtudtuk, a program legfõbb célja egy olyan termelõi adatbázis létrehozása, mely segítséget jelent a rendezvényszervezõknek, a térségbe látogatóknak, vagy akár a helyi lakosoknak is, hogy könnyedén megtalálják és felfedezhessék a helyi értékeket. A projekt során továbbá kialakítják a Négy Torony márkát, mely a helyi termelõk népszerûsítésében nyújt segítséget. Különbözõ kiadványokat, térképeket, mobil alkalmazásokat, útjelzéseket és információs táblákat készítenek a helyi termelõket felfûzõ tematikus út hirdetése érdekében. Ezzel összekapcsolva a két ország helyi és történelmi értékeit, ez által is hozzájárulva a tradíciók fenntartásához és népszerûsítéséhez, a határ menti kulturális interakciók továbbfejlesztéséhez.

V.M.



2014-06-04 14:08:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül