Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948309    








Honlapkeszites

Idõs emberek, akik már elboldogulnak a netes világban

Több mint 170, helyben élõ idõs ember végezte el azt a 30 órás számítógépkezelõi tanfolyamot, amit még márciusban indított útjára városunk önkormányzatának Idõsügyi Tanácsa. A Digitális Esélyegyenlõségért program keretében meghirdetett „Ezüstnet Kanizsa” tanfolyam zárórendezvényét szerdán tartották a Medgyaszay Házban, melynek folyamán egyúttal díjazták a Városi Senior Sakkbajnokság legjobbjait is, emellett pedig a készülõ, 25 esztendõre szóló Idõsügyi Stratégiával is megfogalmazhatták javaslataikat a város szép kort megélt lakói.


Az ünnepségen megjelenteket Cseresnyés Péter polgármester, az Idõsügyi Tanács elnöke köszöntötte. Amellett, hogy szavaival elismerését fejezte ki azon idõsek elõtt, akik teljesítették a számítógépes-kurzust, felhívta arra is figyelmet, a nagy érdeklõdésre való tekintettel, õsszel újabb tanfolyamot indítanak. Nagykanizsa elsõ embere kiemelten megköszönte azoknak a közösségi szolgálatos középiskolás diákoknak a közremûködését, akik az idõsek oktatásában vettek részt.
Mint elhangzott, a fiatalok ezáltal teljesítették a törvény által számukra elõírt, 50 órás társadalmi munkát is.
Az üdvözlõ után a tanulók vehették át a városvezetõtõl a tanfolyami okleveleket, amiket majd õk maguk osztottak ki az általuk „vezetett” netes-csoportba járó idõseknek – a tanfolyam sikeres elvégzéséért.
Az Ezüstnet-„diploma” átadót követõen a Városi Senior Sakkbajnokság legjobbjait díjazták. Elsõ helyezett Papp Nándor, második Marosvölgyi Ferenc, harmadik pedig Kuhár László lett. Õk képviselik a várost a szeptember 4-5-én, Nagykanizsán megrendezendõ Országos Senior Sakkbajnokságon is – mondta dr. Szabados Gyula. Az idõsügyi referens, önkormányzati tanácsadó - a sakk-eredményhirdetés után tartott fórumon – a 2015-2040-re szóló Idõsügyi Stratégia elveirõl, alappilléreirõl szólt.
- Az említett koncepció az idõsek számára kedvezõ feltételeket próbál teremteni a 25 éves ciklus idõtartamára. A stratégiánk célja, hogy meghatározzák a sikeres idõsödés alapjait. Ehhez már több pontról is döntöttek, melybe beletartozik – többek közt - az egészségügy fejlesztése, az idõsek képzése, a közbiztonság megteremtése és a digitális esélyegyenlõség biztosítása.
Dr. Szabados Gyula arról is hangsúlyozottan szólt beszédében, hogy õsszel, a tervek szerint alapfokú angol nyelvtanfolyamot indítanak az idõseknek. Az idõsügyi referens elõadása után dr. Bajnai László, a Városfejlesztés Zrt. Igazgatóságának elnöke szólalt fel, a város településfejlesztési koncepciójával kapcsolatban. A rendezvényen részt vevõ idõs emberek észrevételeiknek, ötleteiknek is hangot adhattak, a nyárra elkészülõ Idõsügyi Stratégiához.

Sz.Zs.



2014-06-05 08:59:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül