Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949496    








Honlapkeszites

Petõfi és a gyalogezred emlékmûve marad a Deák téren

A 48-as gyalogezred emlékmû áthelyezésére vonatkozó javaslatról ismét tárgyalt soros ülésén a városvezetés.Dr. Károlyi Attila önkormányzati képviselõ már több alkalommal intézett kérdést – a közgyûlések során – Cseresnyés Péter polgármesterhez, a 48-as gyalogezred szobor Deák térrõl a Kossuth térre helyezésének ügyében, egyúttal felvetve a Török-kút Deák térre visszahelyezésének gondolatát is.
A képviselõi kérdésekre adott korábbi válaszokban részben kegyeleti okokra, részben az áthelyezés költségeire, részben pedig a Deák tér rekonstrukciójának késõbbi aktualitására hivatkozva halasztották el anno az ügy érdemi eldöntését.


A kérdéses szobor, ami a köztudatban „Petõfi-szoborként” közismert emlékmû, az alsórajki születésû, Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása és immár 1934 óta áll jelenlegi helyén. Az idáig viszont - azaz, 1934-ig- a Török-kút állt a hangoztatott Deák téri helyszínen.
A 48-as gyalogezred emlékmû – amely a gyalogezred 12 ezer elvesztett katonájának emlékét õrzi, az elsõ világháború idõszakából – áthelyezése kegyeleti kérdéseket is felvet. Illetve, miután a szobor Petõfit is ábrázolja, sok évtizede a március 15-i ünnepségek helyszínéül is szolgál. Az emlékmû egyébként meglehetõsen rossz állapotban van, ugyanakkor az önkormányzat 5 millió forint vissza nem térítendõ támogatást nyert a felújításra. A munkálatokat pedig a nyári hónapok (június vagy júliusig elvégzik) – az elõterjesztésben taglaltak szerint.
Az emlékmû áthelyezése 2-4 millió forintjába került volna a városnak – becslések szerint -, a szûkebb kivilágítás költségei pedig, a tervezett új, Kossuth-téri helyszínen, 1-2 millió forintba. Mindezekre pedig nincs elkülönített tétele a városnak.
A hangoztatott szoboráthelyezés egyébként „parázs” eszmecserét váltott ki a legutóbbi közgyûlésen. Aminek végére az a döntés született, hogy „minden” marad a régiben, azaz, a gyalogezred emlékmû nem költözik.

Sz.Zs.


 



2014-06-08 11:57:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül