Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895320    








Honlapkeszites

Fejlesztésekrõl, elõkészített projektekrõl

Közgyûlési interpellációjában a felõl érdeklõdött Sajni József önkormányzati képviselõ, hogy milyen terveket, elõkészített projekteket hagy a most regnáló önkormányzat a következõre.


Válaszában Cseresnyés Péter polgármester kifejtette: – az önkormányzat teljes mértékben felkészült a következõ ciklus fejlesztéseinek elõkészítésére és végrehajtására, nincs akadálya az operatív programokhoz történõ kapcsolódásnak, a források megszerzésének és a tervezett fejlesztések határidõben történõ megvalósításának 2014-2020 között.
A polgármester utalt arra is, hogy a kormány a közelmúltban áttekintette a Brüsszelnek benyújtandó, következõ hét éves eu-s költségvetési idõszak keretprogramjait és véglegesített 8 operatív programot. Ezekbõl kitûnik, hogy a cél a közvetlen gazdaságfejlesztés súlyának növelése, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) és Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP), melyekre a rendelkezésre álló mintegy 7500 milliárd forintos forrás 60 százaléka jut.
A TOP jelentõs változást hoz a hazai fejlesztéspolitikában – tette hozzá a polgármester. Míg, eddig a centralizált döntéshozási folyamatok lassíthatták bizonyos helyi projektek megvalósulását, addig a megyei döntéshozók bekapcsolásával garantálható a helyi igények maximális figyelembe vétele. Azaz, a pénzek felhasználásáról mostantól a helyi közösségek, az önkormányzatok döntenek, csak a központi koordináció marad a kormányzatnál.
A programhoz történõ kapcsolódás elõkészítését az önkormányzat idõben megkezdte, és ütemezve hajtja végre. Ennek keretében elkészült a város kormányrendelet szerinti Településfejlesztési Koncepciójának és Integrált Településfejlesztési Stratégiájának önkormányzati egyeztetési dokumentációja, melyet a februári soros ülésén tárgyalt meg és fogadott el a közgyûlés. Az operatív programokhoz történõ kapcsolódás további lépéseként készülhetnek el azok a konkrét tervdokumentációk, amik fõként a gazdaságfejlesztést, közte az Ipari Park fejlesztését célozzák.
Jelenleg a közgyûlés döntésének megfelelõen elõkészítés alatt van az önkormányzati intézmények energetikai korszerûsítése, továbbá a közvilágítás fejlesztése tárgyában a dokumentációk készítése. Ezen felül természetesen rendelkezik az önkormányzat jelentõs számú konkrét tervdokumentációval, amelyek többek között az intézményi felújítás, út- és kerékpárút építés, út- és járdafelújítás, csapadékvíz-elvezetés, közvilágítás-bõvítés, akadálymentesítés, intézménybõvítés, sportlétesítmény-építés, strand-, uszoda-, szociális és alapellátási intézmény, valamint közterület-fejlesztés témakörökben készültek el.
 

B.E.

 



2014-06-15 10:33:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül