Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892293    








Honlapkeszites

Szociális foglalkoztató kiállítása a HSMK-ban

Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft. 2007-ben alakult át közhasznú társasággá a támogatási feltételek változása miatt. 2009-ben pedig nonprofit kft.-vé alakult, melynek ötödik évfordulóját ünnepelték a minap a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központ aulájában nyílt kiállítással.

A tárlat megnyitóján a köszöntõt Cseresnyés Péter polgármester mondta. Arról is beszélt, hogy a kiállítás egy politikai cél megvalósulását is tükrözi, hiszen a 2010-ben felálló kormány egyik célja a teljes foglalkoztatás volt.
– Ennél a gazdasági társaságnál csökkent munkaképességûek dolgoznak. Ez azt mutatja, szükség van minden ember munkájára. A kiállítás pedig bemutatja, a csökkent munkaképességû emberek értékes és minõségi munkát végeznek. Ugyanis, ha nem így lenne nem lennének olyan megrendeléseik, amelyeket külföldön is értékesíteni tudnak. A mostani kiállítás és a cég eredményei azt mutatják, hogy minõséget állítanak elõ – hangsúlyozta a polgármester.


Ezt követõen tett említést Cseresnyés Péter a Polgármesteri Hivatallal közösen kidolgozott pályázatról, melynek köszönhetõen a szociális foglalkoztató bõvíteni tudja a szolgáltatásainak a körét és a munkahelyeknek a számát. Ennek a nyertes programnak köszönhetõen közel 96,5 millió forint támogatást nyertek. Az Autistákért Nagykanizsán címû projektet április 1-jén kezdték el megvalósítani és 2015. május 31-ig a tervek szerint be is fejezik. A pályázat fõ célja az infrastrukturális fejlesztés, melynek keretében a Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft. a Petõfi Sándor utca 5. szám alá költözhet. A program keretében megvalósítják a teljes fizikai és infokommunikációs akadálymentesítést. A foglalkoztató jelenlegi tevékenységi körét az új foglalkoztatotti – autizmus spektrumzavarral élõ – csoport foglalkoztatásának elõsegítése érdekében új tevékenységekkel kívánja bõvíteni.
– Azzal a reménnyel mondok ma köszöntõt, hogy a szociális foglalkoztató tervei megvalósulnak, folytatják a jó minõségû munkát, amit eddig végeztek és a kft. egyre több megrendelést kaphat és egyre kevesebb támogatással tudja mûködtetni a gazdasági társaságot, egyre nagyobb létszámban fognak majd dolgozni – zárta megnyitóját a polgármester.
Boros Attila, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, Foglalkoztatási Rehabilitációs Osztályának Fõosztályvezetõje megnyitójában elmondta, 2012 radikális változásokat hozott a megváltozott munkaképességû munkavállalók ellátása, foglalkoztatása tekintetében. A társaság 108 munkavállalót foglalkoztat, melybõl 78 fõ megváltozott munkaképességû. A kormány különösen fontos szerepet játszott abban, hogy a megváltozott munkaképességûek foglalkoztatása minél magasabb szinten valósulhasson meg. Ezt szolgálta a támogatási rendszer átalakítása és az, hogy évente mintegy 30 milliárd forinttal támogatja a kormány a megváltozott munkaképességûek munkavállalók foglalkoztatását.
Kiemelte, a Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft.- t a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal 2010-ben Kiemelt Tanúsítvánnyal védett foglalkoztatóvá minõsítette. Ez azt jelenti, hogy teljesítette a rehabilitációs foglalkoztatás legmagasabb szintû elvárásait, feltételeit.
A kiállítást Lérántné Mátés Valéria ügyvezetõ mutatta be. Kiemelte, a tárlat célja, hogy bemutassák, a szociális ágazathoz tartozó intézménybõl, hogyan alakulnak át, sok irányba mutató és lehetõségeket biztosító szervezetté a társaságnál dolgozó megváltozott munkaképességû munkavállalók számára. A tárlatban egyedi kézmûves termékek, az Uniós követelményeket kielégítõ a müncheni Allianz Aréna VIP páholyába gyártott üléshuzat, az Oktoberfesten viselt népviseleti blúzok, illetve az osztrák megrendelésre készített bio ágynemûk is megtekinthetõek.

V.M.

További képek a galériában.



2014-06-17 09:22:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül