Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893240    








Honlapkeszites

A térség gazdasági-társadalmi együttmûködéséért
A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége javaslatokat fogalmazott meg Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata részére a város és térsége gazdasági-társadalmi együttmûködésének erõsítésére . A kamara a lokálpatrióta gazdaságpolitika szorgalmazásával Nagykanizsa Megyei Jogú Város és térsége, tágabb értelemben a régió gazdaságának élénkítéséhez kíván hozzájárulni.

A javaslat négy csomagot tartalmaz: adó- és költségvetési javaslatokról; önkormányzati beszerzésekrõl , fejlesztésekrõl és bérleményekrõl; a térség gazdasági-társadalmi együttmûködésének erõsítésérõl; a város és térsége lobbyerejének fokozásáról. (Részletes program lejjebb)

ÖSSZEFOGÁS A JÖVÕNKÉRT

Kamarai javaslatok

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata részére
a város és térsége gazdasági-társadalmi együttmûködésének erõsítésére


Városunknak és térségének elemi érdeke, hogy a világ és ezen belül Európa gazdaságának negatív hatásai ne indítsanak el kedvezõtlen, visszafordíthatatlan folyamatokat térségünkben.
Jó példa az Európai Unió által elindított szemlélet, miszerint a kis- és középvállalkozások alapkövei a gazdaságnak, az emberi életminõségnek és a demokráciának.
A magyar parlamentnek benyújtott költségvetési törvénytervezetbõl kirajzolódó aktuális országos gazdaságpolitika nem tartalmazza egyértelmûen
a növekedés generátorait,
az érzékelhetõ elõnyökön alapuló lokálpatriotizmus és nyitottság garanciáit,
a kis- és középvállalkozások sikerre ösztönzésének hatékony eszközeit.
Ám, ha a költségvetés mégis pozitív lépéseket generál, akkor is szükség van, helyi, kiegészítõ intézkedésekre.

A kamara gyûjtõpontja a vállalkozások gazdaságról alkotott véleményének és közvetíti azokat országos és európai fórumokra.
Az országos ügyekben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetése képviseli a gazdaság szereplõit. Helyi, lokális szinten az itt élõk gondjait jól ismerõ és õket legközvetlenebbül szolgáló helyi, önálló, megyei jogú Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara az, mely a leghatékonyabban eljárhat a helyiek érdekében.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara más társkamarákhoz hasonlóan álláspontjával és javaslataival Nagykanizsa város és térsége és a régió gazdaságának alakításához, élénkítéséhez kíván hozzájárulni.

Kamaránk lehetõségeinek és hatáskörének megfelelõen tanácsadással, információval, pályázatok benyújtásához adott segítséggel, a Széchenyi Kártya által nyújtott kedvezõ hitelhez jutás közvetítésével tudja támogatni a kis-és középvállalkozásokat.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara természetes partnereinek tekinti és együttmûködik a térség önkormányzataival és a vállalkozói érdekképviseletekkel.
Úgy ítéljük meg, hogy ezentúl még jobban összehangolt összefogásra lesz szükség.

Célkitûzésünk:

Lokálpatrióta gazdaságpolitika és az európaiságnak megfelelõ, nyitott gazdaság közötti arányok olyan alkalmazásának szorgalmazása, amely a térség kis- és középvállalkozásainak érdekeit, növekedését segíti elõ.







Felhívást teszünk összehangolt lépésekre és együttmûködésekre az alábbiak szerint:

Felhívjuk a térség önkormányzatainak figyelmét, hogy hatáskörük és lehetõségeik szerint tegyenek meg mindent, hogy a térség vállalkozásainak termelése lehetõleg ne csökkenjen, a munkahelyek ne szûnjenek meg, új vállalkozások telepedjenek le.

Nemzetközi példák is bizonyítják a javasolt eszközök alkalmazhatóságát. Iparûzési adócsökkentést határozott el Franciaország. Németországban és Ausztriában a helyi vállalkozások pozitív diszkriminációjára hoztak intézkedéseket.

A Kamara elismeri, hogy Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata a többi önkormányzatot megelõzve két évvel ezelõtt, 2007. január 01-én módosította az Iparûzési adó rendeletet, amely szerint a 2,5 M Ft adóalap alatti vállalkozások mentesülnek az iparûzési adó megfizetése alól.
Így Nagykanizsán a vállalkozások jelentõs %-a nem fizet iparûzési adót. Ez mindenféleképpen elismerésre méltó tevékenység. A várható 2009-es mély recesszió azonban további lépéseket kíván, melyre a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara a következõ javaslatokat teszi, figyelemmel az önkormányzat bevételei és gazdálkodása biztonságára is.

A lokálpatrióta gazdaságpolitika javasolt elemei:

1. Adó és költségvetési javaslatok:
• Az önkormányzat a likviditási gondokkal küzdõ vállalkozások számára tegye lehetõvé az iparûzési adó 4 részletben való megfizetését, amennyiben a vállalkozás indoklással kérvényezi azt.
• A Város képezzen költségvetésében elkülönített alapot a kereskedelem és ipar fejlesztésére, új munkahelyek teremtésére.
• Támogassa a hiányszakmát választó szakmunkások képzését.

2. Önkormányzati beszerzések, fejlesztések, bérlemények:
• Az önkormányzat beszerzéseinél és az önkormányzati tulajdonú cégek beszerzéseinél rendeletileg biztosítsa a helyi, illetve a térségi vállalkozók versenyhelyzetének javítását.
- Azonos árajánlat esetén a helyi vállalkozó kapja a megbízást.
- Legyen elõírt elõnye annak a külsõ vállalkozónak, aki 80 %-ban helyi/térségi munkaerõt, illetve beszállítót alkalmaz, továbbá a multik és idetelepülõk számára írja elõ az önkormányzat, hogy 80 %-ban helyi/térségi munkaerõt illetve beszállítót alkalmazzon. Kedvezményeket csak azok kapjanak, akik ezt teljesítik.
• A nem lakáscélú bérleményekre vonatkozóan:
- bérbeadás esetén a nagykanizsai bérlõk azonos árak esetén elõnyben részesüljenek.
- 2009-ben a bérleti díjak ne emelkedjenek az infláció mértékével.
- 2009-ben a nem külföldi tulajdonú kiskereskedelmi tevékenységet folytató
vállalkozóknak az elõbbieken felül 15 % bérleti díj kedvezményt biztosítson az önkormányzat, abban az esetben, ha az ingatlant bérlõ saját maga dolgozik a bérleményben.
- 2009-ben az a bérlõ, aki tovább akarja bérbe adni az ingatlant és ez csak 6 hónap
elteltével realizálódik, akkor kapjon 25 % kedvezményt a bérlet önkormányzati átírási
díjából.







3. A térség gazdasági-társadalmi együttmûködésének erõsítése
• Az önkormányzatok, vállalkozás fejlesztõ szervezetek, gazdasági szereplõk informális kapcsolatainak erõsítése.
• A vállalkozások megbecsültségének növelése./ közös vállalkozói díj az önkormányzat és a Nagykanizsai és Kereskedelmi Kamara bevonásával/
• A vállalkozói tudat és térségi összetartás erõsítése.
Ebben a kamara is komoly szerepet kíván vállalni és ehhez kéri a többi szervezet megerõsítõ támogatását.
• Az ipari parkban lévõ vállalkozások problémáit az önkormányzat a vállalkozók és a kamara bevonásával vitassa meg és kezdeményezzen intézkedéseket.
• A város a vállalkozásokat érintõ problémák rendezésénél a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamarát tekintse elsõdleges és természetes partnerének.

4. A város és térsége lobbyerejének fokozása
• Az érdekképviseleti partnerekkel, szervezetekkel még intenzívebb kapcsolattartás.
• A gazdaságfejlesztést akadályozó törvények, szabályok módosításának kezdeményezése.
• A gazdaságfejlesztésre fordítható források mértékének, elérhetõségének fokozása., az EU-s pénzek sikere érdekében együttmûködés.
• A tisztes vállalkozások és a hatóságok közötti kölcsönös bizalom erõsítése.
• Vizsgáljuk meg Horvátország vonatkozásában a határon átnyúló EU-s pénzek minél nagyobb mértékû lehívásának lehetõségét.
• Nagykanizsa megyei jogú város önkormányzata és képviselõi, a térség országgyûlési képviselõi, a megyei jogú Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara közös fellépéssel lobbizzanak Nagykanizsa és térsége lakói, vállalkozói érdekében. A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szívesen felvállalja a koordinátor szerepét.


Várható eredmények

Az összefogásból olyan társadalmi bázis alakulhat ki, amely az összetartozásunkat tudatosítja és kedvezõ hatású lehet a gazdaság és a lakosság számára is.
Ha az összefogás sikeres, az önkormányzatok által hozott „költségvetési áldozat” csak látszólagos lesz, hiszen a fellendülés az õ adóbevételeiket is gyarapítja.

A cél érdekében a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége felhívja partnereit a program végrehajtására, a közösségi tudat növelésére, a hatékony együttmûködésekre.


Nagykanizsa, 2008. december 12.


a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara
elnöksége nevében



dr. Polay József
elnök

2008-12-12 12:14:28


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül